Kék hírek, bulvár

2010.03.03. 08:04

Autós frász: traffipax a zebránál, rendőrszigor az utakon

A rendőrök a gyorshajtó járművezetők és az ittas kerékpárosok kiszűrésére is figyelmet fordítanak a márciusi ellenőrzéskor.

Harsányi Miklós

Az egyhónapos fokozott közúti vizsgálat a gyalogosok és a bicajosok közlekedés-biztonságának javítását célozta meg. Kaposváron nagyszabású akció zajlott le.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, áll az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatójában. S egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan figyelmen kívül hagyják a közúti jelzéseket. A rend őrei a fokozott közúti ellenőrzés alkalmával elsősorban a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kívánnak érvényt szerezni. Nyilván a gépjárművezetők által elkövetett szabályszegésekért is eljárást indítanak. Megtudtuk: a  következő napokban, hetekben a gyalogátkelőhelyek környékén is rendszeresen mérik majd a járművek sebességét.
Sinkovics Ferenc nyugállományú alezredes, a kaposvári városi balesetmegelőzési bizottság elnökségi tagja szerint gyakran a sofőrök és a járókelők egyaránt ludasak.

– Szinte mindennapos látvány, hogy a gépkocsivezető nagy tempóval érkezik a zebrához – mondta a szakember. – Úgy érzem, hogy ilyen esetben nincs mese, a KRESZ egyértelműen fogalmaz. Fokozott óvatossággal kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyet.
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a gyalogosok is gyakran vétenek. – Sok járókelő torony iránt vág át az úton, s ott sétál, ahol neki a legszimpatikusabb – folytatta. – A tilos jelzést is sűrűn semmibe veszik. Jószerivel csak azt nézik, hogy miként érik el leghamarabb az úticéljukat. Saját környezetéből mindenki rengeteg példát hozhat elő. Amióta persze a gyalogosokat is büntetik, talán mintha jobban figyelnének a szabályokra. Ettől függetlenül nyilván sokat kell még dolgozni a biztonságos közlekedésért.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Akció a biztonságosabb közlekedésért
[/caption]

Domán Tibor, a kaposvári kistérségi polgárőregyesület elnöke időszerűnek tartja a rendőrségi ellenőrzést. A gyalogosok és a kerékpárosok védelmében mindent meg kell tenni. Úgy vélte: valamennyi közlekedőben tudatosítani szükséges, hogy kizárólag közösen érhető el eredmény.
– Márpedig aligha szükséges bizonygatni, hogy a lehangoló közlekedési kultúrán a lehető leghamarabb változtatni kell – emelte ki. – Ha máshogy nem megy, akkor alapos és következetes ellenőrzéssel.

Kötelező kerékpártartozék, s ittas bicajosok kiszűrése a forgalomból – ez is része a márciusi szakmai programnak. Arról már Kovács Sándor Lóránt, a Magyar Autósiskolák Szövetségének bizottsági elnöke beszélt, hogy a kerékpárt – gyakran főként a kisebb falvakban – nem is tekintik igazán járműnek.
– S vélhetően ezért ülnek részegen a bicajra és sokan a figyelmeztetés dacára sem viselnek láthatósági mellényt – rótta fel a gyakori hibát. Kovács elszomorítónak tartja, hogy ezen a téren viszonylag csekély sikert értek el a közlekedési szakemberek. Hasonló gondok fordultak elő 15-20 éve is, mint manapság. Ezért lényegesnek ítéli a tudatos nevelést és a megelőzést célzó akciót.

Koncz: a lakosság biztonságáért dolgozunk
Minden autóst megállítottak  Kaposváron: a Dombóvári út közelében több száz járművezetőt ellenőriztek. Az esti órákig dolgoztak a kaposvári rendőrkapitányság munkatársai.
Koncz Katalin szóvivő elmondta: a rendőrök három közigazgatási eljárást indítottak, mivel a gépkocsivezetők megsértették a menetlevéllel kapcsolatos szabályokat. Ezen túl hat lejárt vezetői engedély is előkerült. A kora délutáni órákig viszont egyetlen ittas vezető sem akadt fenn.
Kollégáim ugyanakkor találtak egy olyan személyt, aki a jogerős eltiltás ellenére vezetett – magyarázta a kaposvári rendőrkapitányság szóvivője. – Ezért a rendőrök előállították és szabálysértési őrizetbe-vételét rendelték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!