Kék hírek, bulvár

2010.03.09. 16:49

Elítélték, mégis dolgozhat a jegyzőnő

Sikkasztás miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Siójut egykori pénzügyesét, a körjegyzőnő felfüggesztettet kapott.

Kolumbán Tünde

Lezárult a siójuti sikkasztásos ügy. A Somogy Megyei Bíróság kedden jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélte a település egykori pénzügyesét. Az első rendű vádlottra folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt rótt ki büntetést a bíróság. Emlékezetes: Siójut volt pénzügyi ügyintézője 1996-tól tíz éven át 43 millió forinttal rövidítette meg a települést.

Az ügyben másodrendű vádlottként szerepelt a Siójuton illetékes balatonszabadi körjegyző, akit ugyancsak bűnösnek ítélt a bíróság abban, hogy egy évtizeden át nem vette észre az önkormányzati alkalmazott ügyeskedését. A körjegyzőnő hanyag kezelés miatt tíz hónap fogházbüntetést kapott, két évre felfüggesztve.

A másodfokú bíróság kedden némileg változtatott a tavaly júniusban meghozott első fokú ítéleten. A pénzügyes esetében mellőzte az egymillió forintos pénzbüntetés kiszabását, míg a jegyzőnő továbbra is gyakorolhatja hivatását, azaz mentesül az első fokon megítélt, háromévnyi hivatali eltiltástól.A siójuti sikkasztásra évekkel ezelőtt derült fény azok után, hogy a siójuti önkormányzatnak át kellett volna utalnia a szomszédos Balatonszabadi számlájára a közös fenntartású iskola támogatási összegét. A fiatal pénzügyes nő ekkor tört meg, és vallotta be, hogy 1996 és 2006 között folyamatosan csapolta a falu pénztárát. Az ügyben Papp János, Siójut polgármestere tett feljelentést. A sikkasztó önkormányzati ügyintéző ellen kétévnyi nyomozás után még 2008 szeptemberében emeltek vádat.

A jogerős ítéletet kedd sem a siójuti, sem a balatonszabadi faluvezetés nem kívánta kommentálni, mondván, megvárják, míg írásban is kézhez kapják a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!