Kék hírek, bulvár

2010.03.12. 09:04

Felfigyelt a világ a somogyi feltalálóra

Tesztelik, hogy a tabi Sümegi Tamás találmánya alkalmas-e valódi hajók meghajtására is.

Krutek József

Sümegi Tamás, a tabi Rudnay Gyula Középiskola egykori diákja előadást tartott a napokban befejeződött tabi Tehetségnapi programsorozaton. A fiatal feltaláló hajómodelljét aranyéremmel díjazták.

A történet anno a szobájában kezdődött, majd a garázsban folytatódott a kísérletekkel és oda vezetett, hogy találmányát most aranyéremmel jutalmazták. Sümegi Tamásnak már kisgyermekként is álma volt, hogy feltaláló legyen. A középiskolás évek során valóra is vált. Tagja a magyarországi Fiatal Feltalálók Egyesületének.

– 2005-ben a Fizika éve alkalmából a tabi középiskolás megyei kísérleti fizikai versenyen egy látványos kísérletet mutattam be Lőrincz János tanár úr támogatásával – emlékezett Sümegi Tamás. – Így találtam rá a korábban ismert, de feledésbe merült úgynevezett Fletter-rotoros folyami hajómeghajtásra, ezt fejlesztettem tovább állóvízre, s ettől egyedi a találmányom.

A szakma elé áll

Sümegi Tamás Budapesten tanul. Egyetemi felvételét követően egy évet pihentette a hajómeghajtás továbbfejlesztését. Később rendelkezésére bocsátották az egyetem áramlási csatornáját.

– Mivel a tanulás rengeteg időmet felemészti, lassan halad a kutatás – magyarázta. – Időközben sikerült megépíteni egy 70 centis hajómodellt, ami alkalmas arra, hogy a szakma elé vigyük bemutatásra. A további kísérletek elvégzéséhez terveztünk egy nagyobb hajtóművet, amellyel olyan eredményeket produkálhatunk, amely megmutatja: igazi hajó vezérlésére alkalmas-e a hajtómű? Most következik a tesztelése; Hargitai Csaba tanár úr a mentorom.

Sümegi Tamás tusfürdős dobozból és egyéb lim-lomból kis hajómodellt épített. A zsűri aranyéremmel jutalmazta. Ezt követően további vizsgálatokat is végzett.

– Később részt vettem a Tudományos Diákköri Országos Konferencia (TUDOK) regionális fordulóján is – folytatta Sümegi Tamás. – Bár országos döntőbe nem kerültem, egy előnye mégis akadt: olyan közegbe kerültem, amely meghozta a kedvemet a további kutatásokhoz. Ekkor született meg az új ötlet, amellyel a következő években sikereket értem el. Maga a találmány egy teljesen új hajómodell-meghajtás állóvízben. Mára szóba került a szabadalmaztatása is.

Sümegi Tamás

1988-ban született Szekszárdon. Tanulmányait Tabon folytatta, a Rudnay Gyula Középiskolában érettségizett. 2007-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karára került, ahol harmadéves hallgató.A kitartó diák hónapokig kísérletezett, mire használható eredményre jutott. Szobája laboratóriummá alakult. Babafürdő kádat töltött meg vízzel és ebben végzett különböző teszteket. A szoba másik sarka barkácsműhellyé lett. Szülei ettől nem voltak elragadtatva, de támogatták a kísérletek folytatását. Miután kinőtte a szobáját, a garázsba tette át a kísérletezést. Egy medencében különböző modellekkel kísérletezett.– Az igazi elismerést a 2007-es év hozta – magyarázta Sümegi Tamás. – Alkotásom, kiemelkedő pályamunkám a TUDOK Országos Döntőjében nagydíjat kapott. Ezután beneveztem az ifjú kutatók versenyének országos fordulójára is. Itt az a megtiszteltetés ért, hogy Magyarországot képviselhettem a nemzetközi fordulón, Szentpéterváron. Informatika kategóriában – a hajómeghajtásnak ugyanis vannak elektronikai-informatikai jellegű melléktermékei is –, első helyezést értem el.

– Mivel a tanulás rengeteg időmet felemészti, lassan halad a kutatás – magyarázta. – Időközben sikerült megépíteni egy 70 centis hajómodellt, ami alkalmas arra, hogy a szakma elé vigyük bemutatásra. A további kísérletek elvégzéséhez terveztünk egy nagyobb hajtóművet, amellyel olyan eredményeket produkálhatunk, amely megmutatja: igazi hajó vezérlésére alkalmas-e a hajtómű? Most következik a tesztelése; Hargitai Csaba tanár úr a mentorom. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!