Kék hírek, bulvár

2010.03.18. 13:38

Rettegés Siófokon: Molotov-koktélt dobtak a cigányok házára

Még nem mindenütt fejeződött be a helyszíni szemle a déli órákra Siófokon, ahol négy romák lakta házat ért támadás éjjel. Senki nem érült meg, s az anyagi kár sem számottevő. A lakók által Molotov-koktélként említett eszköz csak az egyik háznál gyulladt be. A szerencsének köszönhető, hogy csupán a ház utcafronton lévő fala égett meg kis mértékben.

Füleki Tímea

A Klapka - Irinyi és Gyufa utcákban lévő, romák lakta városrészben csak reggel vették észre a bűncselekmények nyomát, s az egyik helyről rögtön bejelentést is tettek a rendőrségen, tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.
Az érintett családok délelőtt arról beszéltek hírportálunknak: rettegnek, s nem mernek ezentúl otthon aludni. Az érintett házakban kisgyermekek is élnek, a lakók mindenütt otthonaikban aludtak, amikor a sorozat történt.  


– Három óra tájban hallottam valami durranást – meséli az egyik, természetszerűen neve elhallgatását kérő férfi, aki annál az ablaknál aludt, ahova a házi készítésű robbanóeszközt dobták az egyik háznál. A szokatlan hangnak viszont nem tulajdonított különösebb jelentőséget, s csak megszokott, hajnali ébredése után vette észre a furcsaságokat udvarán. A kerítés egyik léce letörött, s az ablak alatt, üvegszilánkok között fehér por volt kiszóródva. Ennek nyomai még jóval a helyszíni szemle után is láthatóak voltak. – Azt mondták, mosószer lehet – állította a roma férfi.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Helyszínelés (Fotó: Németh András)
[/caption]

A Molotov-koktélnak vélt eszközökről a helyszínen az derül ki: befőttes üvegben készítették el őket.
– Az udvaromon még most is ott van a rongy, ami benne volt. Meg is néztem, valami lepedődarab, az van rápecsételve, hogy „SZOT Siófok” – részletezte feldúltan egy másik megtámadott ház tulajdonosa. Az asszony reggel nem is vette észre saját házánál a nyomokat - itt ugyanis nem gyulladt meg a szerkezet -, hanem lányáékhoz sietett, ahol addigra már a rendőrség helyszínelt. Később vette csak észre: saját udvarán is hever egy „Molotov-koktél”.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A támadás tényén túlmenő információk egyelőre nem nyilvánosak
[/caption]

Az asszony szerint az sem kizárt: szándékosan akarták így a támadók, s nem ölni, hanem fenyegetőztek csupán. A többi érintett roma családban viszont határozottan azt gondolják: azért törtek az életükre, hogy megöljék őket, s a támadásnak semmi más oka nem lehetett az etnikai indítékon túl. A helyszíni nyomokból és elmondásokból kiindulva tény: szerencsére nem „vérprofik” jártak az éjjel Siófokon. Figyelemre méltó viszont az is: nehezen megközelíthető, eldugott kis utcákban történtek az esetek. Az egymástól pár száz méterre lévő házak úgy helyezkednek el, hogy mindegyiket útba ejtve nem lehet autóval egyenes úton, könnyen kereket oldani.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rasszista indítékról beszélnek a romák
[/caption]

Érdekes viszont az is, hogy az érintettek helyszíni elmondásai alapján a megtámadott családok mind rokonok egymással valamilyen szinten, bár a romák szerint ennek nincs jelentősége, hiszen a „telepen” szinte mindenki rokona mindenkinek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy házon keletkezett kisebb kár
[/caption]

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen azt mondta: a gyúlékony anyagot tartalmazó üvegekkel történt támadás tényén túlmenő, további részletek egyelőre nem nyilvánosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!