Kék hírek, bulvár

2010.06.22. 14:22

Könyörgöm segítsenek, mindenünket elönti az iszap - fotó

Esélyük sem volt a lezúduló csapadék ellen a somogyi falvaknak. A vízelvezető árkok sok helyen eltömődtek, nem bírtak a hatalmas mennyiségű vízzel.

F. Szarka Ágnes, Varga Andrea, Harsányi Miklós

Karbantartás hiánya, másutt trehányság vezetett a bajhoz: Zamárdiban például betömtek egy árkot. Helyenként az önkormányzatok, a vízügyi szervezetek és a közútért felelősök egymásra mutogatnak, eközben az értékeit féltő lakosság a felelősség tisztázását követeli és a hathatós segítségben reménykedik.

Iszaptenger és cuppogó sár – a mernyei Lenin utcában négy nappal az égzengés után sem tanácsos a vízelvezető árok partjára merészkedni. A felázott talaj egyes helyeken könnyen beomolhat.

– A Lenin és a Petőfi utcai árok a közútkezelő tulajdona – mutatta Kisfalusi András mernyei polgármester. – Nekik kellett volna rendet rakniuk, de nyilván azért nem értek ide, mert rengeteg dolguk lehetett. Az itt élők viszont attól tartottak, hogy az eltömődött vízelvezető árokból újra kilép a víz és elárasztja a környező házakat. Az árok gyors kikotrása csaknem 200 ezer forintba került az önkormányzatnak. Jó lenne, a környéken még egy újabb átereszt építeni.

Pokoli időjárás volt errefelé, bizonygatta a mernyei Takács Istvánné. Udvarukon a napokban térdig gázoltak a vízben és még most is homokzsákok védik garázst. A kertből befolyó víz ellen védekeztek. Férje, Takács István érthetetlennek nevezte a késlekedést. Azt mondta: a munkások legalább a megyét átszelő 67-es út melletti árkot kikotorhatnák.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Teljesen megteltek a vízelvezető árkok
[/caption]
– Nem megy le a víz, ha a héten újra zuhog, szétázhat az otthonunk – kesergett a 80 esztendős Fáncsi Lajosné. – Könyörgünk a szakembereknek, tegyenek rendet Mernyén.

Persze a mernyei nem egyedi eset. A víz a mezőcsokonyai sportpályát és két belső telket is elöntött. Decsi József polgármester arról beszélt: a vízelvezető-rendszer tisztántartása egy vízi társulat feladata. Ez azonban eliszaposodott, s így bekövetkezett a baj.

– A szabályok pedig meglehetősen egyértelműen előírják a teendőket – így Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – A belterületen általában az önkormányzat feladata a rendrakás, illetve a külső vízfolyások egy részénél a vízgazdálkodási társulások kezelésében van az árok tisztítása. A nagyobb vízfolyások környékén az állami vízügy gondoskodik erről. Általában az önkormányzati vízelvezető árkoknál fordulnak elő a nagyobb problémák.

S miért? Heizler György szerint nem vagy alig gondoskodnak az aktuális karbantartási feladatok elvégzéséről. Zamárdiban a tűzoltók például azért szivattyúztak jelentősebb mennyiségű vizet, mivel az egyik üdülőhely előtti árkot betemettek és parkolóvá alakítottak át.

Heizler György a legfrissebb tapasztalatokra hivatkozva elmondta: egyes árkok a talajerózió miatt teltek meg iszappal. Somogybabodon és Mernyén is tapasztaltak már olyat, amikor a domboldalról az eső lemosta a talajt a vízelvezetőbe.

– Bárhogy, de meg kell oldani az árkok tisztítását – vonta le a következtetéseket Heizler György. – Az önkormányzatoknak erre vannak eszközeik. S azt nehéz elképzelni, hogy az ott lakók nem látják, ha egy árkot valaki parkolóvá alakít át.

Amúgy a zamárdi ügy kapcsán felelősségre vonást kezdeményez a katasztrófavédelem. Másutt pedig munkaprogram elindítását javasolják.

Heizler György hangsúlyozta: belátható időn belül el kell érni, hogy valamennyi árok alkalmas legyen a hömpölygő víz elvezetésére.

Somogy: kétszáz kárt jegyeztek fel

Mivel az eső, illetve a vízátfolyások a közút mellőli területekről nagy mennyiségű iszapot és sarat hordtak az árkokba és átereszekbe, azok sajnos már nem tudták ellátni funkciójukat – közölte egyebek mellett Pécsi Norbert szóvivő. Ezért lehetséges például az, hogy bár tavasszal társaságunk végzett a Somogy megyei utakon is árok-padka tisztítási feladatokat, a soha nem látott mennyiségű víz miatt mégis gyorsan megteltek az árkok, így a közlekedők több helyen is iszapelöntéses és vízátfolyásos szakaszokkal találkozhattak. Társaságunk üzemmérnökségi munkatársai folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon, ugyanakkor a rengeteg feladat miatt sajnos nem tudunk minden helyen azonnal és egyszerre végezni a ránk háruló feladatokkal.

A társaság szakemberei június közepéig Somogy megyében közel 200 káresetet regisztráltak a viharok és heves esőzések kapcsán. A védekezési és helyreállítási munkákra fordítandó források összértéke eléri a nettó 100 millió forintot. – Munkatársaink folyamatosan, nagy erőkkel dolgoznak a kisebb hibák kijavításán, de rengeteg olyan kár is keletkezett, amelyek helyreállítására közbeszerzést kell kiírnunk – fűzte hozzá a szóvivő.

Balatonnyi víz hömpölygött Ádándon

Balatonnyi víz hömpölygött Ádándon az utcákon a heves esőzés következtében. A vízelvezetők lassan felmondják a szolgálatot. – Fél téglákat vitt a víz, ilyet még nem láttam – mondta Pollák Tibor ádándi polgármester. – Még egy-két hasonló eső a héten, aztán nálunk is katasztrófahelyzet lesz. Az átereszek egyszerűen nem bírják a terhelést. Az önkormányzat sok közmunkást alkalmaz, s most mindegyik ezeknek a helyreállításán dolgozik. Az a baj, hogy amit megtisztítanak egyik nap, az rövidesen megint eltömődik, mert telehordja az eső törmelékkel. Sziszifuszi munka, de komolyabb beruházásra nem is gondolhattunk az elmúlt években pénz hiányában.

Pollák Tibor hozzátette: három hegyi utcájuk is van (ott él a lakosság több mint tíz százaléka, majdnem háromszáz ember), ezek a legkritikusabbak. Ezeknek a pormentesítésére sem volt pénze a falunak, s a murvás utakat egy heves eső „elviszi”, ezzel a hordalékkal is feltöltve a vízelvezetőket. A polgármester megérti, hogy fogytán a lakosság türelme, de közmunkások igénybevételén túl nincs más eszközük. Beszélgetésünk időpontjában például egy járdaszakasz gyors helyreállításán tüsténkedtek, ami alól egyszerűen kimosta a földet az eső.

Kétmilliós kárra remélnek vis majort

A többség eleget tett a felszólításnak – tájékoztatott Ilia Csaba csurgói alpolgármester annak kapcsán, hogy az önkormányzat május 31-ét jelölte meg határidőnek a patakpartokon élők számára, és lezajlottak az ellenőrzések.

Nemrég, az esőzések következtében, megáradt a Máriás patak, és elárasztotta a város mélyebben fekvő részeit. Kiderült: hibázott az önkormányzat és hibáztak a lakók is. Előbbinek ugyanis a település közigazgatási határán belül rendben kell tartania a patakmedret. Utóbbiak pedig, ahogy Ilia Csaba testületi-ülésen elmondta, a víz partvonalától hat méteren belül nem kertelhetnének, ültethetnének gyümölcsfát, vagy mást, továbbá sok szemetet – hűtőtől az uszadékfáig – is vitt a víz. Az önkormányzat felszólította a város három patakja mentén élőket, hogy szabadítsák fel az ingatlanukkal szomszédos patakpartot.

– Kollégáim a bent maradt növényeket kivágták, tiszta legyen a patakmeder, és gépi medertisztítást is szeretnének végeztetni – mondta az alpolgármester. A lakosok kárfelmérése készül, az önkormányzat pedig vis major pályázatot nyújtott be: védekezési munkákra fél millió forintot, helyreállításira 1, 5 milliót kérnek.

Vízmosta árkok

Somogybabodi olvasónk panaszolta, hogy a rendkívüli esőzés miatt a víz a 67-es főúton keresztül bukva a kertjükbe, lakóházukhoz folyik. Olvasónk szerint ennek oka, hogy az önkormányzat betemettette az árkot.



Csima Sándor polgármester azt mondta: nem az önkormányzat temettette be az árkot, hanem a lezúduló rendkívül nagy mennyiségű víz. Szélmalomharcot folytatunk az elemekkel – tette hozzá a polgármester. – Van olyan terület a településünkön, ahol a frissen kitisztított árkot néhány óra alatt bemosta a víz. Tovább tetézi a gondjainkat, hogy a felázott talajra a munkagépek nem tudnak rámenni és így az árkolás lehetetlen. A munkák elvégzésével meg kell várnunk, hogy némiképp szikkadjon a talaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!