Kék hírek, bulvár

2010.06.22. 11:25

Nyilvánosak a rektori juttatások! Babinszky másfélmilliót kap

Hosszas huzavona után a szakminisztérium nyilvánosságra hozta a rektori juttatások összegét. A Kaposvári Egyetem vezetője a legkevésbé megfizetett intézményvezetők közé tartozik.

Vas András

Garantált alapilletmény, magasabb vezetői pótlék, garantált alapilletményen felüli juttatás: ezekből áll össze az Oktatási és Kulturális Minisztérium fenntartásában lévő, állami felsőoktatási intézmények vezetőinek juttatása. A tárca által közétett adatok alapján a Kaposvári Egyetem rektora, Babinszky László havi illetménye másfélmillió forint, aki ezzel a hatodik legkevesebbet kereső intézményvezető, csak négy művészeti intézmény és egy főiskola első embere keres nála kevesebbet.

A rektori juttatások ügye tavaly nyáron lett beszédtéma, amikor napvilágot látott a gödöllői egyetemvezető tízmilliós nagyságrendű prémiuma. A sajtó kérése ellenére akkor az intézményvezetők nem közölték fizetésük nagyságát, ezért egy jogvédő szervezet és egy újságíró pert indított: a bíróság megállapította, a rektori juttatások állami pénzből származnak, így közérdekű adatnak számítanak. Ennek ellenére a tárca – mely csak jóváhagyja az intézmények által javasolt juttatásokat – csak most, szűk két hónap elteltével hozta nyilvánosságra az adatokat.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézményei vezetőinek havi juttatásai

A minisztérium alá tartozó huszonhét felsőoktatási intézmény vezetői összesen havi 57 millió, évente 684 millió forintot keresnek. A legtöbbet a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor veheti fel, aki havi csaknem 3,5 millióért igazgatja az intézményt. A második legjobban fizetett Fésüs László, a Debreceni Egyetem, míg a harmadik Solti László a gödöllői Szent István Egyetem vezetője.



A huszonhét rektorból tizenketten keresnek legalább kétmillió forintot, további kilenc juttatása pedig meghaladja a másfélmillió forintot. A lista végén, a Kaposvári Egyetem után csak a Szolnoki Főiskola, a zeneművészeti, a művészeti, a színház- és filmművészeti egyetem, valamint a táncművészeti főiskola vezetői következnek – utóbbi rektora, Jakabné Zórándi Mária havi 934,6 ezer forintos juttatásával a rangsor utolsója.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények közül a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – befolyással üzérkedés miatt jelenleg előzetesben lévő – vezetője, Szabó János kapja a legkevesebbet, havi 750 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!