Kék hírek, bulvár

2010.08.04. 10:28

Adósságcsapdában: három gyerekkel utcára kerülhet az anya

A mesztegnyői család háza is rámehet a kölcsönre. Fizetnének, de nem bírnak a megemelkedett havi törlesztéssel.

Vigmond Erika

Szeretettel rendben tartott ház fogad bennünket Mesztegnyőn. Mosolygós asszony siet elénk, térül-fordul, s frissen gőzölgő kávé is kerül az asztalra. Az életöröm természetes, ám az olykor-olykor könnybe lábadt szemre az előkészített dosszié ad magyarázatot.

– Három gyermekem van, a lakásvásárlásra ki akartuk használni a szocpolt is, de nem jött össze – kezdte Kovács Györgyné. – Egy kisebb lakásra, ahol idős édesanyám lakik, és a megvásárolandó házra tett jelzáloggal sikerült felvennünk húsz évre a kölcsönt. Svájci frank alapú volt, mert három éve annak volt a legkedvezőbb kamatozása. 35 ezer forintra jött ki a havi törlesztőrészlet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha tudtam volna, hogy ez lesz, nem veszem fel a kölcsönt
[/caption]
A bajok tavaly kezdődtek: 62 ezer forintra ugrott fel a havi törlesztés. Ráadásul időközben elváltak, egy keresővel kevesebb lett a családban. Maradt a családi pótlék és a havi 60 ezer forint nettó a keresetből.

– Sehogy sem tudtam volna megoldani, hogy a megemelkedett részletet fizessem – mondta mesztegnyői asszony. – Mikor az elmaradásom elérte a 200 ezer forintot, a bank átadott egy követeléskezelő cégnek. Azt mondták velük tudok egyezkedni. Meg is írtam nekik minden körülményt. Azt is, hogy fizetnék, csak ilyen sokat nem tudok. Kiszámolták: fizessek be egyben 711 ezer forintot, majd öt éven keresztül havi 168 ezret. Hol itt a méltányosság? Ha a 60 ezret nem tudtam kifizetni, akkor a 168 ezret hogyan tudnám?

– Az adósságkezelő cég az árverést is kilátásba helyezte, de javasolta azt is, hogy értékesítsem szabadpiaci áron a házunkat – tette hozzá. – Négy és fél millió forintért vettük, hol tudnám tízmillióért eladni? Ha az édesanyám szoba-konyhás házát is eladjuk, ami szintén be van terhelve: a kettőből sem jönne össze ennyi pénz. Az árverés után sincs arra biztosíték, hogy a követelt összeget megkapják: én meg ott maradok édesanyámmal, a három gyerekkel, mondjuk albérletben – még mindig többmilliós tartozással.

Kovács Györgyné arról is beszélt: azt várta az adósságkezelő cégtől, hogy jobban közelednek egymáshoz az álláspontok. Bár nehéz helyzetbe került, mindent összeadva havonta 30 ezer forintot tudna vállalni. Ez majdnem az eredeti havi hiteltörlesztés.– Ha tudtam volna, hogy ez lesz, nem veszem fel a kölcsönt. De, ha már így alakult, szeretnénk megtartani a házunkat. Ha elveszik, az életünket veszik el...

Az asszony megpróbálta az adósságrendező hitelt is, de az összeg nagysága miatt nem volt rá lehetőség. Nincs autójuk, se más olyan ingóságuk, amit eladhatnának, s aminek ára ideig-óráig fedezné a törlesztőrészleteket.

Kovács Györgyné legutóbb a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is írt levelet, a választ még várja. Akárhova fordul, mindig csak azt mondják neki: sajnáljuk. Úgy érzi tehetetlen, bármilyen javaslatot szívesen fogad, amivel kilábalhatna ebből az ördögi körből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!