Kék hírek, bulvár

2010.08.25. 19:14

Kilencven forinttal szúrják ki az életmentő tűzoltók szemét?

Még az üzemanyagra sem kaptak pénzt az árvíz sújtotta területeken dolgozó tűzoltók.

Harsányi Miklós

A várt összeg tizedét kapta meg az árvízi védekezésnél dolgozó jó néhány tűzoltó. A járondóságon felül óránként alig 90 forint körüli summát vehettek fel azok közül sokan, akik részt vettek a borsodi árvízi védekezésben – ezzel a panasszal keresték meg a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét (HTFSZ). Állításuk szerint más rendvédelmi dolgozóknak az előírt összeget utalták ki.

Árok Kornél, az érdekvédelmi szervezet országos elnöke Kaposváron a Sonline.hu-nak szerdán azt mondta: a gondot az okozhatja, hogy a túlszolgálati díj helyett az árvízi védekezésnél töltött idő egy részét készenléti díjjal számolhatták el a tűzoltóknak.

– A kettő között jelentős a különbség – húzta alá a HTFSZ elnöke. – A túlszolgálati díj 1250 forint óránként, ezzel szemben a készenléti nagyjából 90-100 forint.

A HTFSZ vizsgálatot kezdeményez a panaszok kapcsán. Az elnök jelezte: az ügy országosan nagyjából 15-20 tűzoltóságot érinthet. A tűzoltók a napokban szembesülhettek a problémával. Elmondásuk szerint jóval kevesebb összeget kaptak, mint amennyit az árvízi védekezésben résztvevő többi rendvédelmi dolgozó. Emlékezetes: a borsodi áradásoknál katonák, rendőrök, a büntetés-végrehajtás munkatársain kívül vámosok is dolgoztak,

– Velünk több tűzoltó azt közölte, hogy mindössze 24-30 ezer forintot kaptak a védekezési munkával eltöltött időre, míg más szervezetek munkatársai ennek akár a kétszeresét számfejtették – fűzte hozzá Árok Kornél. – Most a tűzoltóktól bekérjük a szükséges iratokat, ezután egyeztetünk majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF).A szakszervezet célja, hogy az érintett tűzoltók mihamarabb kapják meg a jogos járandóságukat. Elsősorban peren kívüli egyezségre törekszik a HTFSZ, az elnök abban bízik, hogy a jelzett, fejenkénti több tízezer forintos elmaradást a lehető legrövidebb időn belül felvehessék kollégái.

Pénzére vár a Kötél is

Árvízi pénzre vár a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) is. A somogyi bevetéseken kívül Borsodban is napokon át óvták-védték a lakosságot. Felsődobsza és Felsőzsolcán kívül Hernádércs térségében dolgoztak. A kaposvári civilek egy személy életét is megmentették. Pár héttel később pedig az erdélyi Székelykeresztúrra utaztak, ahol ugyancsak árvíz pusztított. A csapat kasszát készített: az üzemanyag-vásárlás, a gépek üzemeltetése nagyjából egymillió forintos kiadást jelentett a kaposvári szervezetnek. Csak erre igényeltek pénzt. A mentési munkálatokért egy fillért se kértek a tagok: mindenhol ingyen dolgoztak.

– Csupán a borsodi árvízi mentés költsége 300-400 ezer forint volt – tudtuk meg a parancsnoktól. – A szivattyúk, a járművek üzemeltetése jelentős összegbe került, akárcsak a mentés során tönkrement berendezések pótlása. A szivattyúk szinte éjjel-nappal üzemeltek, 35 óránként szükség volt az olajcserére.

A számlamásolatokat már hetekkel ezelőtt elküldték az illetékes igazgatóságra. A civilek most türelmesen várnak. Igaz, a kifizetéssel kapcsolatban pontos határidőt nem közöltek velük, ám eddigi tapasztalatuk szerint az igazolt költségeket rendezi az illetékes állami szervezet.

Túlórapénz: újabb felvonásra készülnek

Pénz áll a házhoz – legalábbis ebben reménykedtek jó ideig a tűzoltók. Az elmaradt túlóra pénzekért már több mint három éve folyik a huzavona. Árok Kornéltól tudjuk: közel nyolcmilliárd forintot követelnek a több mint 5000 tűzoltónak.
– Tudomásom szerint kormánytervezet készült a kifizetéssel kapcsolatban – mondta szerkesztőségünknek. – Remélhetően rövidesen elhárul az utolsó akadály is, s talán jövőre végre megkapjuk a szerintünk jogos summát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!