Kék hírek, bulvár

2010.08.26. 08:06

Végsőkig küzd a mosoda ellen

Tűzzel-vassal küzd a szomszédjában lévő mosoda ellen egy fonyódi férfi. Állítja: a végsőkig elmegy, mert megkeserítették az életét.

Füleki Tímea

– Szétmegy a fejem a suhogástól. Az udvarunkat egyáltalán nem lehet használni. Kiülni nem tudunk, de egy ebédet sem fogyaszthatunk el nyitott ablaknál – így a fonyódi Papp István, akinek sokadszorra utasította el panaszát a napokban a helyi hatóság. Elmondása alapján a szomszédban, a telekhatárától úgy egy méterre működő mosoda keseríti meg az életét. A férfi zajt és bűzt panaszol, az ügy dokumentációja alapján azonban kifogásai nem állják meg helyüket – jogilag legalábbis.

A környezetvédelmi hatóság szerint a „suhogás” zajszint alatti, ezért szabályos, a bűz pedig a helyi hatóság és a birtokháborítási per bírósági irata alapján nem érezhető.

Csakhogy Papp István tanúk írásos nyilatkozatait húzza elő, akik érezték udvarában a szagot. – A bűzt a legnehezebb bizonyítani. Ha szélcsend van, nem érezhető semmi, ha viszont délről, délkeletről fúj vagy nyomott a levegő, akkor kellemetlen – indokolja Papp István, hogy szerinte miért a sorozatos elutasítás. A fonyódi férfi szerint bárki láthatja, hogy a gondokkal csak ő szembesül, mint a legalacsonyabban fekvő, közvetlen szomszédos telek gazdája.

– Ezek a kémények ide szellőztetnek – fogalmazott a panaszos, aki tudomásunk szerint egyedül van gondjaival, a többi szomszédnak nincs baja a mosodával.

Ottjártunkkor egyébként egészen halk suhogást hallottunk a mosoda felől, s kellemetlen szagot néhány percen át éreztünk az emeleti teraszon. Kérdés, hogy Pappéknak valóban bele kell-e törődniük a legalább négy elsőfokú és egy másodfokú hatósági jegyzőkönyvbe, s abba, hogy ami őket irritálja, az jogerős bírósági végzés szerint nem zavaró.

Vágó Péter szakjogász, a Zöld Kapcsolat Egyesület környezeti jogsegélyszolgálatának vezetője úgy válaszolt: a lakónak természetesen nem kell tűrnie, ha őt a fentiek szükségtelenül zavarják.

Megoldásként azonban a birtokvédelmi ügy kínálkozik, melyet a bíróság már elutasított részben a korábbi helyi jegyzőkönyvek, illetve az egymásnak ellenmondó tanúvallomások, valamint helyszíni vizsgálat alapján, amikor kimondták: a kifogásolt kéményből csak a mángorlógép égésterméke és gőz távozik.

A környezeti jogsegélyszolgálat vezetője szerint felmerülhet még, hogy ingatlanforgalmi szakértő vagy zaj- és rezgésvédelmi szakértő értékcsökkenést állapít meg Pappék ingatlana esetében. Ez pedig kártérítési per alapja lehet.Gazdóf Angéla, Fonyód jegyzője a közigazgatási eljárás szabályaira hivatkozva nem adott információt a hatósági ügyről. Hiába kerestük ezt követően újra több napon át. Így azt sem tudtuk meg, hogy az egyik jegyzői megbízásból készült dokumentumban „bejelentésköteles ipari tevékenységnek” nevezett mosoda adott helyen való működése összhangban van-e Fonyód rendezési tervével? Nem tudjuk, hogy helytálló-e Papp István állítása, mely szerint a mosoda nyolc éve ipari gépekkel dolgozik, miközben a bíróság 2007-es végzésében azt rögzítették: a tevékenységi körük „mosás, vasalás (háztartási géppel)”.

Hiába kerestük fel ugyanis a mosodát, ahol a tulajdonos és működtető készségesen válaszolt kérdéseinkre, később visszavonta nyilatkozatát. Megküldte azonban a Papp István panaszait elutasító legfrissebb hatósági határozatot és a fentebb ismertetett végzést.

Kommentár

Nem lát, nem beszél

Az eddigiekkel ellentétben nem állhat szóba a sajtóval a környezetvédelmi felügyelőség, kérdést intézni csakis a minisztériumhoz lehet ezentúl. Ezt tudtuk meg, amikor a fonyódi mosoda ügyében a zajszint-mérések eredményéről tudakozódtunk volna.

A cél nyilvánvaló: minél kevesebb információ jusson az istenadta népnek. Hasonlóan állt a nyilvánossághoz a helyi hatóság. A jegyző egy mondattal rázta le érdeklődésünket, majd napokon át nem fogadta hívásainkat, nem válaszolt üzeneteinkre, hátha mégis lenne kérdésünk. Valószínűleg mi voltunk ostobák, mert elfelejtettük: a magyar birka nem kérdez. Nem él jogaival, nem ad munkát a hivatalnak... (ft)

Az eddigiekkel ellentétben nem állhat szóba a sajtóval a környezetvédelmi felügyelőség, kérdést intézni csakis a minisztériumhoz lehet ezentúl. Ezt tudtuk meg, amikor a fonyódi mosoda ügyében a zajszint-mérések eredményéről tudakozódtunk volna.

A cél nyilvánvaló: minél kevesebb információ jusson az istenadta népnek. Hasonlóan állt a nyilvánossághoz a helyi hatóság. A jegyző egy mondattal rázta le érdeklődésünket, majd napokon át nem fogadta hívásainkat, nem válaszolt üzeneteinkre, hátha mégis lenne kérdésünk. Valószínűleg mi voltunk ostobák, mert elfelejtettük: a magyar birka nem kérdez. Nem él jogaival, nem ad munkát a hivatalnak... (ft) -->

Címkék#Fonyód
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!