Kék hírek, bulvár

2010.09.03. 15:57

Mulasztottak? Repült a 124 milliós bírság

Ötezernél is több vizsgálatot folytattak le az adóellenőrök – az APEH eredményesnek minősítette a nyári akciót.

Harsányi Miklós

Az adóhatóság hét társhatósággal együttműködve nyári rendezvényeken, fesztiválokon és vásárokon végeztek ellenőrzéseket – tájékoztatta a Sonline.hu-t pénteken Barlai Krisztina, az APEH regionális szóvivője. Az adóhatóság 366 adóellenőre a nyári akció négy hete alatt az ország valamennyi régiójában mintegy 500 településen folytatott vizsgálatokat, illetve a fekete foglalkoztatás feltárására, a pénztárgépek és árubeszerzések bizonylatainak ellenőrzésére törekedtek. Kiemelt figyelmet fordítottak a Balaton környéki strandokra és rendezvényekre is.

A szóvivő közölte: az adóellenőrök összesen 5440 vizsgálatot végeztek, ebből 822 alkalommal találtak hiányosságot. A kiszabott mulasztási bírságok összege megközelítette a 124 millió forintot, azaz egy ellenőrzésre kiszámított átlagbírság több mint 22 ezer forint volt.

Barlai Krisztina kitért rá: a tavalyi akcióval összehasonlítva erre az évre javult az adózói fegyelem, hiszen 2009-ben összesen 7732 hasonló típusú ellenőrzésre került sor. S akkor az ellenőrzések 16,7 százaléka zárult valamilyen megállapítással.

A nyugtaadásra irányuló ellenőrzések általános tapasztalata, hogy a szezonálisan nyitva tartó vendéglátó egységek esetében nagyobb arányú a mulasztás, mint az egész évben üzemelőknél. A nagyobb rendezvényekre rendszeresen kitelepülő vállalkozások jogkövető magatartása példaértékű.– Ez – tette hozzá a szóvivő – részben köszönhető a rendezvények szervezőinek is, akik szigorú követelményeket támasztanak az eseményeken résztvevőkkel szemben. A jogszabálysértőket akár a rendezvényről való kizárással is büntethetik. A nyugtaadási fegyelem megsértése miatt 78 millió forintot bírságot szabnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!