Kék hírek, bulvár

2010.09.21. 19:38

Szögesdróttal a cigányok ellen?

Vasrácsokkal, szögesdrótokkal zártak le egy eddig a gyalogosok és kerékpárosok által használt kis közt Siófokon. Aláírásokat gyűjtöttek, akiknek emiatt kerülővel kell közlekedni, de azok is, akik egyetértenek a lezárással.

Fónai Imre

Évtizedek óta egy kis köz kötötte össze a siófoki Klapka és Fürst utcát. Sajátos szomszédháborúság: a köz egyik felén most a lezárás ellen tiltakoznak, a másik felén meg mellette állnak ki aláírásaikkal.

– Súlyos mozgássérült vagyok, majdnem húsz éve kerekes székes, egyedül élek – mondja az immár lezárt köz egyik végénél Tóth Istvánné. – Eddig a közön át könnyebben elértem a városközpontba. Most, hogy nem tudok arra menni, a borzasztóan rossz állapotú Klapka utcán vagyok kénytelen haladni. Ez kerülő és balesetveszélyes is. Ötvenhárom tiltakozó aláírást gyűjtöttünk össze, be is nyújtottuk a polgármesteri hivatalba, de nem kaptunk választ.

Érdekes – tette hozzá Tóth Istvánné –, már egy éve felmerült, hogy az újonnan a környékre költözők le akarják záratni ezt a közt. Akkor is írtunk a hivatalnak és azt válaszolták: nem szándékoznak megszüntetni az átközlekedési lehetőséget a gyalogosok számára. Erre most mi történik, egyik reggel elmegyek itthonról és mire visszajövök, már nem tudok átmenni a kis közön. Csúnya vasrácsokkal, szögesdrótokkal lezárták, lám, néhány ember el tudta mégis érni. Amikor emiatt kérdőre vontam a körzetünk önkormányzati képviselőjét, azt mondta: antiszociális vagyok, mert nem értem meg, mi a közösség érdeke. És az ötvenhárom aláírás? Az nem számít?

Tóth Istvánné szerint a szögesdrót meg a vasrács a cigányokat hivatott távol tartani az általa „befolyásos uraknak” titulált kezdeményezőktől.
– Tény, most nem tudnak arra menni a környéken élő cigányok, de miért bennünket büntetnek, a megkérdezésünk nélkül?

A köz másik oldalán persze másként látják a kérdést. A Tóthné által a lezárás ötletgazdájának mondott Wendl Csaba szerint szó sincsen cigányellenességről.

– Nem tudhatom, ki dobja be az ablakainkat este 11 órakor – így Wendl Csaba. – Vagy hogy gyümölcséréskor ki szüretel helyettünk, esetleg hogy ki üti le szürkületkor a bicikliről a gyerekemet. Mert ilyen esetek fordultak elő az elmúlt években és ezt elégeltük meg. S hogy a közbe piszkítanak, leöntözik a házakat, levizelik a templomból hazafelé tartó idős hölgyeket. Rendszeresen bejelentettük ezeket az eseteket a rendőrségen, ám ismeretlen tettes miatt sohasem történt semmi. Amúgy ez a köz menekülőútként is szolgált, hiszen nem fért el rajta a rendőrségi autó...Wendl Csabáék is gyűjtöttek aláírásokat, ők huszonhatot, ennyien vannak a közvetlenül érintettek. Megállapodtak a városi önkormányzattal, miszerint jelképes bérleti díj fejében használatba veszik a lakók a közt és rendben tartják. – Amióta kitettük a rácsokat, sokan köszönik; azóta nyugalom van – állítja. – A városközpont felé pedig a másik oldalon élőknek csupán 300 métert kell kerülni, ez igazán nem sok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!