Kék hírek, bulvár

2010.10.09. 10:10

Börtönkoszt: 400 forint jut a háromszori étkezésre

A fogvatartottak elhelyezésével, anyagi és egészségügyi ellátottságával kapcsolatos felmérést kért a megyei ügyészségektől a Legfőbb Ügyészség. Somogyban a megyei rendőr-főkapitányság fogdájában és a megyei börtönben uralkodó állapotokat mérte fel a vádhatóság.

Vas András

– Mindkét helyen alapvetően rendben találtunk mindent – tájékoztatott Fekete Róbert, a megyei főügyészség szóvivője. – A legnagyobb gondot a börtön túlzsúfoltsága jelenti, szeptember közepén akadt olyan nap, amikor 180 százalékos volt a telítettség.

Ebből következik, hogy nem minden esetben tudják garantálni a fogvatartottak számára törvényileg előírt négyzet- és légköbmétert. Hivatalosan a börtönben előbbiből három, utóbbiból hat, a fogdán négy, illetve tíz jár mindenkinek. Ráadásul előbbi adat az ágyak, mosdó, vécé nélküli szabad mozgástérre vonatkozik – viszont pozitívum, hogy minden zárkában van meleg vizes tisztálkodási lehetőség.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem minden esetben tudják garantálni a fogvatartottak számára törvényileg előírt négyzet- és légköbmétert
[/caption]
– A túlzsúfoltság miatt az elkülönítési szabályokat sem tudják minden esetben betartani a börtönben – folytatta Fekete Róbert. – A vonatkozó jogszabályi előírások szerint például nem lehetne előzetest elítélttel, fiatalkorút felnőttel vagy dohányzót nemdohányzóval egy zárkában tartani. Ám azt is figyelembe kell venni, hogy a megyei börtön épülete több mint száz éves, a város központjában áll, azaz nem bővíthető, s ehhez képest a lehetőség szerint betartják a szabályokat.

A nem dolgozó felnőtt fogvatartottak hetente egyszer fürödhetnek – a fiatalkorúak és nők minden nap –, kéthetente adódik lehetőség kiétkeztetésre, amikor a börtönlakók a kápolnában időszakonként árusító mozgóboltban vásárolhatnak.

– Az étkeztetéssel kapcsolatban mindent rendben találtunk – tette hozzá a megyei ügyészség szóvivője –, a rendőr-főkapitányság fogdáján például ugyanazt kapják a fogvatartottak, mint az őrök.A börtönben napi négyszáz forintból kell kihozni a rács mögött ülők háromszori étkezését. A reggelire 102, az ebédre 179, a vacsorára 119 forintot költhet az intézmény. Emellett például a fiatalkorúaknak, a nehéz fizikai munkát végzőknek, a cukorbetegeknek külön étkezési pótlék jár. Az egyik ügyészségi látogatás alkalmával például heten részesültek diétás, négyen cukorbeteg-diétás étkeztetésben, s akadt olyan is, aki sertéshúsmentes ételeket kapott. A börtön vezetésének figyelniük kell a terhes nőkre is – a vizsgált időszakban öten voltak –, akiknek a terhesség huszadik hetétől napi fél liter tej jár. Ha probléma adódna, a megyei kórházba szállítják őket, a mindennapi esetekkel a – vizsgálat szerint kifejezetten jól felszerelt – börtönorvosi rendelő foglalkozik, s hetente egyszer fogorvos is rendel az épületben. Sőt, a rabok igény szerint fodrászhoz is járhatnak: a hajnyírást elítéltek végzik – a lakók szerencséjére mindig akad egy-két bebukott Figaró...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!