Kék hírek, bulvár

2010.10.16. 19:04

Halálos etetés: hússal mérgezték meg az utca kutyáit

A kisperjésiek szerint pénteken éjszaka szórták ki ismeretlenek az út szélére a húsdarabokat. Szombat délutánra két kutya megdöglött, nyolc-kilenc pedig belebetegedett miután megették.

Vigmond Erika

Nagy volt a felháborodás a kisperjésiek között, egymás szavába vágva panaszolták az esetet. – Az én kutyám már kimúlt – mondta az egyikük. – Az enyém pedig döglődik – tette hozzá egy másik. Végül Tüttő László vette át a szót, miszerint pénteken este tíz óra körül egy autóból dobálták ki a húsokat, végig a falun. Ebből ettek a kutyák. – Legalább írtátok volna fel a rendszámát – szólt közbe, az egyik szintén beteg kutya gazdája. – Van bizonyítékom – mutatta egy zacskóba becsomagolva a sárgás levet engedő húst Tüttő László. – Ebből mintát is vitt az az állatorvos, aki délelőtt járt itt.
 A panaszáradat közben megérkezett Tóth Tibor állatorvos, akinek ügyeletes kollégája volt a délelőtti órákban Kisperjésen.
Tóth Tibort is rögtön az egyik beteg állathoz vitték. – Mondja doktor úr, meg lehet menteni a kutyámat? – szegezték neki a kérdést.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az egyik kutya még élt
[/caption]

Mivel konkrétan nem lehetett tudni, milyen méregről van szó, általános antibiotikumot kapott az állat. A feltételezés szerint rovarölő szer lehet a tettes, de csak laboratóriumi vizsgálat adhat erre pontos választ.

–Amit láttam ennél a kutyánál, hogy idegrendszeri-, mozgászavarai vannak, nem tud menni – mondta Tóth Tibor. – Mivel a kisperjésiek elmondása alapján tömeges a jelenség, a mérgezés gyanúja áll fenn. A dózis mennyiségétől függ, hogyan és milyen gyorsan hat. Nem ismerem az előzményeket, de a lényeg az, hogy amikor még nincsenek tünetek a kutyákat minél hamarabb meg kell szabadítani a méreganyagtól. Amikor a tünetek megjelennek, az már azt jelenti, hogy felszívódott a méreg. Ilyenkor kezdődik a harc a méreg, s a kapott segítséggel a szervezet között.– Szerintünk ez szándékos volt – gondolták tovább az esetet a kisperjésiek.  – Még ha kutyákról is van szó, vagy azoknak szánták, azért itt kisgyerekek is vannak – érkezett egy újabb hozzászóló panasz. – Megfogdossák, utána kezüket a szájukhoz veszik és máris kész a baj.
– Este megyünk járőrözni – tette hozzá Orsós Tibor. – Kint vannak a teheneink, lovaink, még valaki azokat is képes megmérgezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már nem lehetett megmenteni
[/caption]
 
A tényekhez az is hozzátartozik, hogy a rókák immunizálása miatt legeltetési tilalmat, ebzárlatot rendeltek el. Nem is lehetett volna kutya az utcán. Ilyenkor az a lényeg, hogy nem csak legelésre nem lehet kivinni az állatokat, a kutyákat házon belül, vagy megkötve kell tartani. Azért, hogy ne egyék fel a rókáknak szánt vakcinát, ami egyébként nem mérgező.
A kisperjésiek azt állítják: erről a tilalomról pénteken még nem tudtak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ilyen hússal etették meg a kutyákat a perjésiek szerint
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!