Kék hírek, bulvár

2010.10.01. 07:00

Megvezették az államtitkárt: nincs másik nyomvonal

„Nem életszerű, hogy éppen most, kinevezése után öt hónappal, félcipőben Balatonendréd felé jár, és ha már ott van, leállítja az építkezést.”

Fónai Imre

Megvezették Illés Zoltán államtitkárt – ez a véleménye Schmidt Jenő tabi polgármesternek a Lulla-Balatonendréd között tervezett tíz kilométeres elkerülő út építésének a leállításáról. Amint megírtuk, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden Endrédnél a gépek elé állt és megtiltotta a további munkavégzést. Azt állította: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park annak ellenére adta ki az engedélyt a nyomvonalra, hogy az Natura 2000-es törvény alá tartozó, vagyis védett területet érint. Ugyanezt kifogásolják már jó ideje az út ellenzői, akik falurombolo.hu néven weboldalt is létrehoztak.

Schmidt Jenő tabi polgármester szerint a választások után hamar ki fog derülni az igazság, ő maga is tenni kíván ennek érdekében. A fideszes városvezető úgy véli, Illés Zoltán államtitkárt megvezették.

– Nem vitatom az államtitkár jó szándékát, hiszen közismert, hogy milyen harcos környezetvédő – mondta Schmidt Jenő. – Nem életszerű azonban, hogy éppen most, kinevezése után öt hónappal, félcipőben Balatonendréd felé jár és ha már ott van, leállítja az építkezést. Hosszú ideje megy a feljelentgetés a különböző hatóságokhoz, meg az endrédiek bujtogatása. Az útépítési engedélyhez szükséges hatástanulmányt magam is olvastam. Nagyon alaposan körüljárták, a környezetvédelmi hatóság kétszer is áldását adta a nyomvonalra. Ez egyébként a harminc hektárból mindössze egy 150-200 méteres szakaszon halad át Natura 2000-es, vagyis védett területen. Alapos előkészítés, számítássorozat előzte meg az építkezést, hogy gazdaságos legyen, hogy valóban elkerülje Balatonendrédet, viszont a sztrádacsatlakozáshoz közel érjen véget.

Schmidt Jenő emlékeztetett arra: évtizedek óta vár az út megépülésére a Koppány-völgyi kistérség. A tabi polgármester hozzátette: – A választások után várhatóan elcsendesedik a téma, mert minden bizonnyal ez áll az akció időzítésének a hátterében. Kezdeményezni fogom, hogy üljenek össze az érdekeltek, Illés Zoltán államtitkár álljon elő azokkal a dokumentumokkal, amelyekre hivatkozva most leállította az útépítést. Kíváncsi lennék például az általa emlegetett másik nyomvonalra, ami nem létezik. Ha kell, a miniszterelnöktől kérek meghallgatást, s neki is elmondom, hogy az államtitkárát valószínűleg megvezették...

Illés Zoltán vizsgálatot rendelt el a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál. Még a minap is az ehhez szükséges iratokat szedték össze, Balogh László igazgató pedig mindössze annyit mondott: a vizsgálat lezártáig nem nyilatkoznak.Az ominózus utat a Colas Út Zrt. építi. Ők sem voltak sokkal bőbeszédűbbek, Boncz Zoltán vezérigazgató érdeklődésünkre azt mondta: – A leállítást tudomásul vettük, a munkavégzést szüneteltetjük, de mivel élő szerződésünk van, állásfoglalást kértünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től, hogy mi a további teendőnk?

Az elkerülő út ellenzőit képviselő Geri Zoltántól azt kérdeztük, győzelemnek értékeli-e a kedden történteket, mit tudnak a vitatott másik nyomvonalról, illetve mit szólnak Schmidt Jenő tabi polgármester kijelentéséhez, miszerint az államtitkárt megvezették? Geri Zoltán azt válaszolta: győzelemnek értékelik a leállítást és nem tudja elképzelni, hogyan lehetne egy államtitkárt megvezetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!