Kék hírek, bulvár

2010.11.15. 13:51

Csősztelenül: kismamák is lebuktak a gyümölcstolvajokkal

Gyümölcsöskertek őrizet alatt. Nem csak a gazdák szüretelnek, a tolvajok is lecsupaszítják a fákat.

Vigmond Erika

A több hektáros gyümölcsösökből nem csak néhány kilogrammot lopnak a tolvajok, zsákszámra mérik a mennyiséget. Ráadásul a lebukás veszélye miatt kapkodva szedik a tiltott gyümölcsöt, s olykor az sem baj, ha törik vele együtt a faág is. Másfél órás munkával, akár harminc-negyvenezer forintot is le lehet szedni a például az almafákról.

Fábri Béla Nemesvid és Nemesdéd közötti hatvanhektáros almását is megdézsmálták. Heten töltötték egymás után a zsákokat. Azonban megzavarták őket, mire a leszedett almát a fák alá borították és elmenekültek. A marcali rendőrök Somogysimonyinál fogták el őket.

Fábos Edittől, a marcali rendőrkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk: a társaság öt tagját szabálysértési őrizetbe vették, a másik kettőnél pedig szabálysértési eljárást folytattak le, mivel egyikük kiskorú gyermekeket nevelő édesanya, a másik pedig terhes kismama volt. A döntést gyorsított eljárásban a kaposvári bíróság hozta meg.

Azonban nem mindig ilyen szerencsések a termelők. A gazdák szerint érés idején nem lehet őrizet nélkül hagyni a gyümölcsösöket. A költségek attól függően változnak, milyen mértékű az őrzés-védés.

A böhönyei Máté József, akinek mintagazdaságú gyümölcsöse van, arról beszélt: négyezer forint éjszakánként a biztonsági őrzés. Így sem lehet teljesen kiküszöbölni a lopásokat, amire olykor szervezett bandák szakosodnak, de a mennyiséget vissza lehet szorítani. Nem száz mázsát visznek el, hanem ennek a töredékét. Ezt erősítette meg a nagybajomi Fábri Béla is, aki szerint szigorítások kellenének a felvásárlói hálózatban is. Például a gyümölcsök származásának igazolása nagyobb hangsúlyt kaphatna, ami szintén csökkenthetné a lopásokat. A sok esőzés miatt amúgy is kevesebb az alma az idén.– Nálunk a tavalyihoz képest úgy egynegyede a termés – tette hozzá Fábri Béla. – Az étkezési almát az iskolagyümölcs program keretében 91 somogyi iskolába szállítjuk, nincs is más értékesítési csatornánk. A nagybajomi termelő a Balaton Ker–Tész Szövetkezet tagja, melyhez még Somogyból bárdudvarnoki, Zalából nagykanizsai és Tolnából kisvejkei almatermelő tartozik.

Máté Józsefné a szövetkezet elnöke elmondta: az iskolagyümölcs-program jó belföldi piacot ad az étkezési almának, viszont tavaszig gondoskodni kell a tárolásáról. Az ipari almából Ausztriába is visznek, 0,13 eurót adnak kilójáért, valamint Sió-Eckesnek szállítanak 35 forintért kilónként. Az árban a szállítás költsége is benne van.

A kevés megéri az árát

Az étkezési alma kilónkénti felvásárlási ára 60-70 forint körül mozog. Ezt már elfogadhatóbbnak tartják a termelők az előző évekhez képest. Azonban sem az alma, sem a termelők nem mosolygósak az idei szüretkor. Tavaly azért nem, mert keveset fizettek a kereskedők az almáért, mivel sok volt. Most sokat fizetnek, de kevés a termés. Somogy az ötödik legnagyobb almatermelő megye az országban. Előzetes becslések szerint nyolcezer tonna almát szüretelhetnek a somogyi termelők, ami kétezer tonnával kevesebb a tavalyinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!