Kék hírek, bulvár

2010.12.15. 10:30

Ketrec, fólia, éheztetés - jogerős börtön állatkínzásért

A megyei bíróság tanácsa helyben hagyta az első fokú bíró ítéletét, s állatkínzásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt az asszonyt, aki elképesztő körülmények között tartotta állatait Jákóban és Kaposdadán.

Vas András

Lyukas mackóalsó, sáros edzőcipő, és még személyije sincsen: nem a legideálisabb tanú a védelem részéről. Igaz, ő legalább eljött – persze csak másodszorra, rendbírsággal sújtva –, nem úgy, mint társa, aki a pénzbüntetés ellenére is távol maradt. És tette a dolgát becsülettel a csökölyi férfi, aki alkalmi munkákat vállalt a vádlottnál. Annál a jákói nőnél, akit első fokon egy év négy hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt az első fokú hatóság állatkínzásért, s aki felmentés reményében állt a megyei bíróság tanácsa elé szerdán reggel.

– Nem követtem el semmit – állította a vádlott –, nem igaz, hogy ellátatlanok voltak, járt náluk az állatorvos, a gyógyszereket is beadtam nekik, nem sajnáltam rá a családom pénzét, pedig így, utólag tiszta ráfizetés volt minden, hiszen elvették tőlem az állatokat.

A tanú szerint sem történt semmi különös, pedig ő látta volna, ha gond van, hiszen többször is járt Jákóban és Kaposdadán is, lévén, ő eszkábálta a ketreceket-rácsokat a pincébe.
Ahol az asszony a kutyákat tartotta. No és a ládákban, fóliasátorban. Májusban...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezen a helyen tartották az állatokat.
[/caption]

Negyvenhét kutyáról, huszonnégy kecskéről, három birkáról, tizenöt disznóról, s több mint száz baromfiról szólt a vádirat. Melyek éheztek, szomjaztak, pusztultak az alultápláltságtól, az ellátatlanságtól. A kaposvári Philip kutyamenhely vezetői, a Szántó testvérek fedezték fel az áldatlan állapotokat, megpróbáltak segíteni, de a jákói nőtől csak hosszas jogi és rendőrségi hercehurca után megmenteni az állatokat. Már amelyiket sikerült, akadt ugyanis olyan kutya, melyet el kellett altatni. Az újfundlandi pár egyik tagjának ottjártunkor magunk sem adtunk túl sok esélyt...A kutyák elképesztő állapotban érkeztek meg végül a siófoki menhelyre, melynek vezetője szerint soványak, bolhásak voltak az ebek, akadt köztük, melynek emlődaganata volt, másoknak atkás volt a fülük, különböző bőrbetegségektől szenvednek, négy skót terriernek gennyes vér folyt a füléből.

A tanú ezt nem látta, szerinte az állatokat rendesen ellátta tulajdonosuk. Az ügyvéd szerint sem történt jogsértés, az állatok nem szenvedtek maradandó károsodást, így bűncselekmény hiányában felmentést kért a megyei bíróság tanácsától. A grémium azonban nem fogadta el érvelésüket, s megállapította, hogy a védelem tanúinak vallomásai nem döntötték meg a bizonyítékokat, s a tényállást sem módosították.

– Az első fokú bíróság tanúvallomások, szakértői vélemények, videófelvételek alapján hozta meg ítéletét – jelentette ki a tanácsvezető bírónő –, s ezek teljesen egybecsengtek.
Így a másodfokú testület helyben hagyta az elsőfokú bíró ítéletét, állatkínzásért kirótt, két évre felfüggesztett egy év négy hónapos börtönbüntetést. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik