Kék hírek, bulvár

2011.01.28. 07:00

Autóval furikázzák a bérkoldusokat saját élősködőik

Egyes koldulóktól megbízóik elszedik az összegyűjtött pénzt, némi vacsora, esetleg szállás fejében.

Fónai Imre

Egyes koldulókat autóval hoznak-visznek a forgalmas helyekre Siófokon; ebből azt feltételezi a rendőrség, hogy nem maguknak kéregetnek a belvárosban vagy a városszéli bevásárlóközpontnál. A Siófoki Rendőrkapitányság arra figyelmeztet: ne dőljünk be minden esetben a kéregetőknek, mert ezzel nem biztos, hogy a látszatra szerencsétlen sorsú koldulókon segítünk.

Információnk szerint a rendőrök több esetben kérdőre vonták már a siófoki hipermarket előtt gyakorta kolduló kerekes székes férfit, hogy miképpen jutott el oda és hogyan megy haza. Úgy tudjuk, mivel a többszöri rendőri figyelmeztetés ellenére sem szüntette be a vásárlók zaklatását, több ízben előállították már a kapitányságra.

Feltételezhető, hogy egyes koldulóktól megbízóik a nap végén elszedik az összegyűjtött pénzt, némi vacsora, esetleg szállás fejében. Mondhatni tehát, hogy ezek a kéregetők „munkaidőben” űzik e tevékenységet. A rendőrségnek az az álláspontja: amellett, hogy maguk is megpróbálják felszámolni ezt a jelenséget Siófokon, az adakozók is jobban figyelhetnének, kinek adnak, s kinek nem. Senkit se tévesszen meg, ha a koldus megjelenése szánalmat kelt.

– Folyamatos intézkedéseink ellenére is megjelennek a város több pontján a koldulók – mondta Beke Ibolya százados, a Siófoki Rendőrkapitányság sajtószóvivője. – Arról értesültünk, hogy ezek igen gyakran nem maguknak kérik az adományokat. Információink szerint nem rendelkeznek szabadon az összegyűjtött pénzzel, a nap végén elveszik tőlük az őket sakkban tartó személyek. Gondolják meg tehát a járókelők, hogy valóban ez-e a legjobb megoldás arra, hogy a bajba jutottakon segítsenek. Ne a koldulók zsarolóit, élősködőit támogassák!



Új jelenségre figyeltünk fel a minap Siófokon: hajléktalannak látszó emberek a belvárosi parkolóautomaták mellé „táboroztak”, nyilván arra számítva, pár forint leeshet nekik is. – Hajléktalanok vagyunk, ennivalóra gyűjtünk, de persze innunk is kell valamit – mondta egy nő, kérdésünkre hozzátéve: még csak nem is hallottak arról, hogy egyes koldusok nem maguknak kéregetnek.

Kaposváron tilos a koldulás

Noha a törvény szerint csak a zaklató jellegű vagy a gyermekkel elkövetett koldulás tilos, a kéregetés néma formája nem, ám az Alkotmánybíróság határozata szerint a helyi rendeletek ennél szigorúbb szabályokat is meghatározhatnak. A kaposvári képviselő-testület 2004. őszén élt ezzel a lehetőséggel, s a belvárosban megtiltott mindenféle koldulást.

A hipermarket parkolójában viszont a hajléktalanok továbbra is kéregethetnek, ám információink szerint ők tényleg maguknak gyűjtenek: úgy tudjuk, a kaposvári rendőröknek nem volt dolguk szervezett kéregetőcsoporttal, azaz nem utal semmi a koldusmaffia jelenlétére a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!