Kék hírek, bulvár

2011.03.30. 16:28

Javítóintézetbe küldték a rendőrnőt rugdosó hatodikos lányt

Két év javítóintézetre ítélte a kaposvári bíróság azt a 16 és fél éves siófoki lányt, aki tavaly júniusban megkarmolt és megrugdosott egy rendőrnőt, aki intézkedett vele szemben.

Vas András

– A rosseb megeszi az ilyen tanúkat! – dühöngött a folyosón a vádlott apja, miután a védelem részéről beidézettek immár másodszor sem jelentek meg a bíróság előtt. Ebben a pillanatban láthatóan elfelejtette, lánya is csak rendőri elővezetéssel tette tiszteletét a Kaposvári Városi Bíróságon – reggel fél kilenc helyett délután kettőkor. Mivel a rendőrök Siófokon a Sió-hídon gyűjtötték be a vádlottat, elég drágának bizonyult a „hivatalos taxizás”: a 38 250 forintot is a vádlottra, illetve, mivel fiatalkorúként állt bíróság elé, a családjára terhelték. – Miért nem szóltál, elhoztalak volna? – folytatta apja, ám a kérdés a levegőben maradt.

Mint ahogyan a bíró által feltettek is jórészt megválaszolatlanok maradtak, esetleg a 16 és fél éves, amúgy még csak hatodikos lány foghegyről válaszolgatott.
– A tanúk miért nem jöttek? – érdeklődött a tárgyalásvezető.
– Biztos nem értek rá – hallatszott a hetyke válasz, noha később kiderült, a Sió-hídon éppen az egyik tanúval sétálgatott...

Szűk negyed óra múltán aztán már jelentősen csökkent a pártfogói felügyelet alatt álló, s a jellemzés szerint deviáns, a konfliktusokat nehezen kezelő, balhés családból származó, agresszív lány önbizalma – jelenleg magántanuló, ám míg rendesen iskolába járt, két főnek számolták a statisztikákba, annyira problémásnak számított... –, ugyanis ügyvédje hiába indítványozta a tanúk újbóli beidézését, a bíró elutasította kérelmét. Amihez erősen hozzájárult, hogy a vádlottat is úgy kellett elővezetni: betegségre hivatkozott, de pechére az orvos megküldött minden papírt Kaposvárra, így kiderült, csak el akarja húzni az eljárást.

A vád hallatán érthető okokból, hiszen a siófoki lány hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt állt a bíró elé. Tavaly júniusban a siófoki rendőrök ellenőrizni akartak egy autót, ám az nem állt meg, s utasai végül bemenekültek a lány családjának házába. A hatóság razziát tartott náluk, persze erre kitört a balhé, mely során a vádlott kivett az ellenőrzött kocsi üléséről egy mobilt – utóbb kiderült, a sajátját –, majd a melltartójába dugta.

– Innen vedd ki! – magyarázta a rendőröknek. – Fogd meg a csöcsömet nyugodtan.
Nem volt szerencséje, egy rendőrnő is a helyszínre érkezett, aki benyúlt a ruhája alá, mire a lány többször megkarmolta, s néhányszor meg is rúgta. Utólag természetesen mindent tagadott, sőt, a rendőri intézkedés jogosságát is kétségbe vonta – utóbbival kapcsolatban amúgy nem merült fel törvénytelenség.

Az ügyész javítóintézetbe utalást kért a vádlottra, aki próbára bocsátás idején, pártfogói felügyelet alatt követte el a bűncselekményeket. Az intézet mellett szóltak a lány családi körülményei is: a família közismert Siófokon, a családtagok közül többen – például az apa, az anya és az egyik nővér – a börtönt is megjárták már.

– Álmából riasztották fel a rendőrök – próbálkozott az ügyvéd –, már ez is, majd az utána következő hangzavar és riadalom is közrejátszott, hogy ellenszegült a rendőri intézkedésnek.A védő szerint, mivel védence mindvégig tagadta a vádat, nem bizonyosodott be, hogy elkövette, amit a terhére róttak, így felmentést kért, ha pedig ez nem lehetséges, olyan büntetést, mely a társadalom hasznos tagjává teheti a lányt.
A bíró szerint utóbbira a javítóintézetben nagyobb esély mutatkozik, mint ha a családban marad, ahol a viszonyok a bűnözés felé terelnék, így – megszüntetve a korábbi próbára bocsátást, s az akkori garázdaságot és könnyű testi sértést is beszámítva – két év javítóintézetre ítélte a lányt.
Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a védő, a vádlott és apja felmentésért fellebbeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!