Kék hírek, bulvár

2011.04.22. 15:18

„Aranyos kisöregek voltak...” Gyilkosság a faluszélen, videó

Gyilkosság a kiskorpádi faluszélen. Az idős férfit megölték, párját brutálisan megverték.

Balassa Tamás

– Veszélyes környék – fogalmaz sejtelmesen egy falubeli a kiskorpádi Hősök terénél – nagyon veszélyes.
A középkorú férfi régebben vállalkozást vezetett, és nem egyszer meggyűlt a baja a település néhány lakójával betörések miatt.
– A napokban két férfit is kiengedtek a börtönből – sejteti a továbbiakat –, a rendőrök hamar rájuk akadhatnak.

Az elképedés mellett találgatások uralják a falu szélét pénteken, amely nappal egyáltalán nem tűnik veszélyesnek. Ha nem is fényűző, de döntően rendezett házak egyikének udvarán a rendőrség nagy erőkkel helyszínel. Egy idős, 75 év körüli férfi holtteste fekszik az udvaron, a háztól hat-nyolc méterre, a szakszerű nyomrögzítés miatt a helyszín nem közelíthető meg, így csak messziről látni be a kertbe.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az idős, 75 éves férfit vélhetően meggyilkolták
[/caption]
– Este még kint kapirgáltak a kertben, főleg a Mariska néni szokott ott dolgozni, de a Marci bácsi is nem egyszer segített neki, még egy kis bozótvágót is vett nemrégiben – mesélik a szemközt, sarokházban lakó szomszédok. A középkorú Tamás és párja kedves öregekként írják le a szemközti porta néhai lakóját, és párját, akinek az életért ottjártunkkor, még küzdöttek a kaposvári sürgősségi centrum szakorvosai.

Mariska néni kisnyugdíjas volt, alig több mint harmincezres havi nyugellátással, miután az egykori állami gazdaságban eltöltött évek miatt neki nem volt meg az elegendő munkaviszonya. Kiskorpádon élt, s néhány éve került a gyöngyöspusztai szociális otthonba, ahonnan több mint egy éve mégis hazaköltözött, Marci bácsival együtt. Ha már társra találtak, úgy gondolták, önálló otthonban élik tovább időskori éveiket.

– Aranyos kisöregek voltak – meséli Tamás. – Marci bácsit annyira nem ismertem, de keménykötésű férfi volt, bányász, meg bokszoló. Viccesen szokta mutatni, hogy nincsen porc az orrában. Megivott néha egy-egy pohárral, de sosem kocsmázott. Betegeskedtek mindketten, mint hetven fölött szokás. Marci a tüdejével járt kezelésre.Az idősek szomszédságában lévő fiatal párt a nyomozók Kaposvárra szállították kihallgatásra. A húsz év körüli lány találta meg Marci bácsit az udvaron pénteken reggel nyolc körül.
– Kaposvárra mentem hajnalban, de nem láttam semmit –mondja Tamás.
– Az asszonyka kiabálására lettem figyelmes reggel, de éjjel semmit sem hallottunk – így Tamás párja.
A fiatalok nemcsak az áldozat megtalálóiként fontosak a rendőröknek. A szomszédság tudomása szerint a Csökölyből 3-4 éve érkezett, de most télre például elköltözött pár összejárt az idős sértettekkel. Mariska néni is átjárt hozzájuk.
– Este még együtt tettek-vettek a kertben – emlékeznek a szomszédok. – Jóban voltak, fát segítettek bevinni meg ilyenek. Nem rossz emberek.

A kis völgyben fekvő házsor fölött Mariska néni távoli rokonát találjuk: néhai férje unokatestvére volt a kórházba került asszonynak.
– A gazdaságban még dolgoztunk is együtt, de utóbb nem annyira tartottuk a kapcsolatot – meséli Garai Józsefné. – Nem tudok róla, hogy lettek volna haragosaik...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy erőkkel keresik az elkövetőket
[/caption]
Garainé udvarán tyúkok kapirgálnak, amiről rákerül a szó a közbiztonságra. Ahogy a faluszéli erdőket is tizedeli a pénztelenség, úgy a lábasjószágok sincsenek biztonságban.
– Sok jószágnak lába kél – mondja a kisunokájára felvigyázó asszony. – Nálam mostanában nem jártak, de fősoron nemrég egyet sem hagytak. A temetőkerítésen mentek által...
A németjuhász rendőrkutya a gyilkosság helyszínétől távolodva, a kerítésen kívül vezeti a nyomozót, majd egy kunkort téve visszatérnek. A holttestet elviszik. A helyszínelés a vége felé jár.A kocsma mellett néhányan már félkatonai szervezetek masírozásától tartanak, amit többen előre eltúlzottnak gondolnak, még ha be is igazolódna a rablógyilkosság gyanúja. A válaszokon a rendőrség nagy erőkkel dolgozik péntek reggel óta, számba véve a tanúvallomások és a bűnügyi nyilvántartások alapján a lehetséges gyanúsítottak körét, s persze a lehetséges indítékokat.
– Bár az idős pár nem élt jómódban, de manapság ez semmit sem jelent... Mivé lett ez az ország a rendszerváltás óta? – kérdezi a kerítésre könyökölve a szembe szomszéd.

Emberölés miatt nyomoz a rendőrség

– A péntek reggel felfedezett Kiskorpádon történt halálesettel kapcsolatban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el emberölés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – tájékoztatott Bíró Gábor sajtószóvivő. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat alapján az állapítható meg, hogy a 75 éves sértett halálát idegenkezűség okozta. A bűncselekmény indítékát, így az esetleges anyagi haszonszerzést éppúgy, mint a családon belüli konfliktust a rendőrség több verzió figyelembevételével vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!