Kék hírek, bulvár

2011.05.18. 07:00

Dróttal fojtogatta exfeleségét, ritka büntetésre ítélték

Öt év – ebből két és fél esztendő 3,5 évre felfüggesztve – börtönre ítélte a megyei bíróság azt az újfehértói férfit, aki tavaly egy dróttal majdnem megfojtotta exfeleségét, majd utána megpróbálta magát felakasztani.

Vas András

Személyiségzavarban szenved, emellett alkoholfüggő – derült ki az orvosi szakvéleményből, ám a szakértő azt is hozzátette, mindezek nem befolyásolták a 48 éves vádlottat, hogy felismerje cselekményei súlyát. A szabolcsi férfi öt éve került össze az asszonnyal, akit néhány hónap múltán feleségül is vett, s akivel munka reményében érkezett a Balaton partjára, előbb Siófokra, majd Balatonszabadiba. Eleinte jól meg is voltak, a férj ugyan iszogatott, de mellette rendesen dolgozott, így megfértek egymással. A kapcsolat aztán az ital miatt zátonyra futott, s az ötvenéves sértett el is vált urától.

Aki viszont nem tudott belenyugodni a változásba, állandóan hívogatta korábbi nejét, szűk három hónap alatt több mint kétszázszor csengette meg az asszonyt: ha józan volt, csupa kedvességet sutyorgott a kagylóba, ám ha betintázott, elszakadt nála a cérna. Emellett néha meg is látogatta exfeleségét a balatonszabadi házban, a nő egyik nap arra ébredt délutáni szunyókálásából, hogy egykori férje ott ül az ágya szélén. Aki, miután az asszony elküldte, egy késsel kezdett fenyegetőzni, majd betörte a verandaajtót – dühöngésének csak a kiérkező rendőrök vetettek véget, akik bevitték a randalírozót.

Ám ki is engedték, s az exférj első útja ismét volt nejéhez vezetett, aki ugyan megpróbálta elbarikádozni a bejárati ajtót, de az éjjel megérkező hívatlan látogató számára ez nem jelentett akadályt: egy rúgással beljebb került, majd egy dróttal fojtogatni kezdte az asszonyt, akinek sikerült bedugnia két ujját a hurokba, s így túlélte a támadást. Mely után egykori párja előbb a saját nyakára tekerte a drótot, aztán egy fémpálcával próbálta összeszurkálni magát, végül felment a padlásra, s felakasztotta magát – a kiérkező rendőrök vágták le a drótról...

A férfi az eset után – bár a bíróság elrendelte a távoltartást – is visszajárt a házhoz, s elvitt ezt-azt, melyekről úgy gondolta, az övé. Így aztán az ügyész az emberölés kísérlete, a folytatólagos zaklatás és az erőszakkal, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés mellett lopás miatt is vádat emelt ellene. A vád képviselője felhívta a figyelmet, hogy a tanúvallomások is alátámasztják az általa mondottakat, s kiemelte az orvos szakértő véleményét, mely szerint a fojtogatás védekezés híján könnyen halállal végződhetett volna.– Így megállapítható az emberölés szándéka – jegyezte meg –, viszont az önkéntes elállás nem valósult meg, hiszen nagyjából tíz percig fojtogatta áldozatát – tette hozzá, majd börtönt kért a vádlottra.
A védelem szerint – mely a zaklatást és a magánlaksértést elismerte – a lopás nem bizonyítható, a legsúlyosabb vádpontról pedig úgy vélekedett az ügyvéd, hogy védencét a bántalmazás során nem vezette ölés szándék – végül méltányos büntetést kért.

A bíró jórészt az ügyésszel értett egyet, s öt év börtönre ítélte a minden vádpontban bűnösnek talált  48 éves férfit, viszont a büntetés felét, két év hat hónapot 3,5 esztendőre felfügesztett.
– A bíróság enyhítő körülményként fogta fel a sértett nem egyértelmű viselkedését – indokolta a meglehetősen ritkán alkalmazott ítéletformát a bírónő –, ugyanis azzal, hogy időnként találkozott volt férjével, illetve néha felvette a telefont, s elbeszélgetett vele, bizonytalanságban tartotta a vádlottat. Emellett azt is figyelembe vette a döntésnél, hogy az emberölés kísérlete során nem keletkezett tényleges sérülés.

Az ügyész hosszabb szabadságvesztésért, valamint a felfüggesztés elhagyásáért fellebbezett, a védő és védence tudomásul vette az ítéletet. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik, s mivel a bíróság megszüntette előzetes fogvatartását, a vádlott szabadlábon védekezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!