Kék hírek, bulvár

2011.06.08. 17:29

Megverték, kirabolták a 100 éves nőt - tini lány a felbujtó

Kilenc év fegyházra ítélte a kaposvári bíróság azt a férfit, aki tavaly áprilisban kirabolt egy százéves asszonyt Kaposváron. A huszonhat esztendős férfit jelentős értékű rablással és súlyos testi sértéssel vádolta az ügyészség.

Vas András

Az elsőrendű vádlottat, egy fiatalkorú lányt jelentős értékű lopás felbujtójaként látta bűnösnek a bíró, s három és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte, míg a harmadrendű vádlott bűnsegédként két év hat hónap börtönt kapott. Az ügyész utóbbi esetében a minősítés megváltoztatásáért – bűnsegéd helyett felbujtó –, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az első- és a másodrendű vádlott előzetesben maradt, a harmadrendű viszont szabadlábon védekezhet a másodfokú tárgyalásig.

A börtönőr kapta el a megtántorodó vádlottat: a lány láthatóan nehezen vette tudomásul az ítéletet, hogy három és fél év börtönt kapott mohóságáért. A társaság áldozata, egy százéves kaposvári asszony ugyanis a lány anyjával kötött eltartási szerződést.

Tavaly áprilisban pattant ki a fejéből az ötlet, ki kellene rámolni az öreg hölgy lakását. A tervet 33 éves barátjával, a harmadrendű vádlottal tökéletesítette, utóbbi révén került a trióba a tényleges elkövető, a másodrendű vádlott. Aki a lány anyjától ellopott és lemásolt kulcsokkal jutott be az idős asszony lakásába, ahonnét több mint kétmillió forintnyi készpénzt és ékszereket lopott el. Csakhogy az akció közben felébredt a nő, erre a 26 éves férfi ököllel többször is arcon ütötte... A pénzen megosztoztak, az ékszereket zálogházakban, ékszerboltokban adták el.

Az utolsó tárgyalás elején az ülnökcserék miatt meg kellett ismételni a vádat, s ismertetni kellett a jegyzőkönyvet is. Ezek után hallgatta meg a bíró az orvosszakértőt, majd előkerült egy különösen védett tanú vallomása is, melyből kiderült, az elsőrendű vádlott állandó anyagi gondokkal küszködött, emellett anyjával is folyamatos konfliktusai voltak, s többször célzott rá, ki kellene rabolni a nénit, mert így amellett, hogy pénzhez jutna, anyjával is ki tudna babrálni.– Meg kellett csapni az öreglányt! – állt az írásbeli vallomásban, melyből kiderült, a lány az akció után eldicsekedett a végeredménnyel.

Ügyvédje szerint viszont nem sikerült bizonyítani, hogy védence volt az ötletgazda, s azt sem, kiszállt-e az autóból a helyszínen. Emellett vitatta a tényleges kárértéket is, hiszen szerinte enyhébb minősítést érdemelt volna a vád. A másodrendű vádlott, az idős asszony kirablója a rendőrségi nyomozás vélelmezett hiányosságait citálta, szerinte két elkövető járt aznap éjjel a Bajcsy utcai lakásban, egyikük valóban bántalmazta a sértettet, de az nem védence volt, aki így szerinte csak lopás miatt vonható felelősségre. A harmadrendű vádlott ügyvédje azzal érvelt, a 33 éves férfinek nem volt tudomása a bűncselekményről, ő csak a helyszínre vitte társait, ám nem tudta miért.

A bíró viszont bizonyítottnak látta a vádban foglaltakat, s az elsőrendű vádlottat három és fél év fiatalkorúak börtönére, a másodrendűt kilenc év fegyházra, a harmadrendűt két év hat hónap börtönre ítélte. Az elsőrendű vádlott esetében kiemelte, hogy hideg fejjel tervelte ki a bűncselekményt, s visszaélt a helyzetével, hogy kapcsolata volt az idős asszonnyal, a másodrendűnél pedig kiemelte: kiszolgáltatott embert vert össze. Az ítéletek nem jogerősek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!