Kék hírek, bulvár

2011.08.23. 14:23

Sose volt eszembe', hogy valakit megszúrjak...

Emberölés kísérlete és asztalborogató verekedés iszogatás helyett. A szék ugyan nem repült, de végül késelésbe torkollott a presszóbéli affér.

Vas András

– Nem akarok vallomást tenni, mert csak asztat tudom, ami történt – jegyezte meg nyitásként a vádlott, akit némi ügyvédi segítséggel aztán sikerült rávezetni, nem is vár többet tőle a bíróság. A hatvanhat esztendős pogányszentpéteri férfi láthatóan nagy zavarban állt a grémium előtt, a korábban a téeszben favágóként, majd annak megszűnése után éjjeliőrként dolgozó, amúgy hat iskolát végzett nyugdíjas saját bevallása szerint még sohasem került ilyen helyzetbe. Persze az lett volna a furcsa, ha nap mint nap bicskázással zárt volna le egy kocsmai vitát, mint tette azt tavaly decemberben.

Amikor is a vádhatóság szerint előbb szóváltásba keveredett a majdani sértettel, akivel akkoriban nem ápolt túl felhőtlen viszonyt, s az affért végül hasba szúrással zárta le – a penge a májat is érte, így az ügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat ellene.
– A presszóban ittam egy kisfröccsöt, aztán még egyet – elevenítette fel a nyolc hónappal ezelőtt történteket a férfi –, amikor bejött a sértett és lef.szszopózott.

A kés ekkor még zsebben maradt, sőt, a sértést nem is a vádlott, hanem beszélgetőpartnere akarta megtorolni: felkapott egy széket, s megfenyegetette az amúgy – saját bevallása szerint is – meglehetősen elázott kötekedőt. Akivel a vádlott viszonya az önkormányzati voksolás előtt romlott meg, ugyanis hiába agitálta a harminchét éves férfi, nem volt hajlandó annak feleségére szavazni a polgármester-választáson.

A szék végül a levegőben maradt, a vádlott szerint jelentős mértékben neki köszönhetően, ugyanis a balhézó felek közé állt, hogy szétválassza őket. S ekkor kapott egy pofont a sértettől, amitől eleredt az orra vére, így bement a mosdóba, hogy rendbe tegye magát.
– Amikor kijöttem, megint odalépett elém, s ismét ütésre emelte a kezét – folytatta a történetet a nyugdíjas férfi –, erre elővettem a kést.
A házilag barkácsolt tőrféleség ugyanis mindig nála volt, ám sohasem fogta emberre. Ezúttal sem, szerinte kötekedő kocsmatársa az ütés lendületétől szaladt a pengébe.

A sztori a rendőrségi jegyzőkönyvben még némiképp másként lett rögzítve, a vádlott szerint azonban akkor nem figyelt oda.
– Micsoda?! – lepődött meg a bíró. – Meggyanúsították emberölés kísérletével, amiért tizenöt évet lehet kapni!
– Sose volt eszembe'', hogy valakit megszúrjak – jött a válasz, mintegy lezárva a vallomást.Melynek első fele nagyjából megegyezett a sértettével, aki nem tagadta, hogy összeszólalkozott a pultnál iszogató párossal, igaz, korábbi afférjukat nem a választásokhoz, hanem egy szőlőhegyi esethez kötötte. A 37 éves férfi azt sem tagadta, hogy részeg volt az ominózus délutánon, munkahelyi buliról érkezett a presszóba, ahol bevette a száz cseppet. S azt is elismerte, ha iszik, bizony beszólogat.
– És verekedés? Székdobálás? – érdeklődött a bíró.
– Nem igazán jellemző – érkezett a sokatmondó válasz...

A történet tehát eddig klappolt a korábban elhangzottakkal, a sértett szerint viszont a székes affér után ő vonult a mosdóba, hogy letakarítsa magáról a küzdelem nyomait, majd amikor kilépett, kapta nyakon a vádlott, s szúrta hasba. A rendőrségi vallomás az ő esetében sem passzolt mostani mondandójához, akkor ugyanis – mindkét kihallgatása során – azt állította, hátulról karolta át a nyugdíjas, s úgy szúrt. Saját szerepére a balhéban viszont nem emlékezett – az ügyvéd szóvá is tette, minden pillanat homályos, csak éppen a szúrás patyolattiszta...

A tanúk a két mosdós verzió közül a sértettét támasztották alá, viszont hozzátették, ha a hasba szúrt férfi ivott, bizony beszólogatott, kötekedett sokakkal. Általuk derült fény a székes affér végére is: bizony asztalborogató verekedésssé fajult az eset.
Melynek végére szeptemberben tehet pontot a kaposvári bíróság: a grémium a még szabadságát töltő igazságügyi orvosszakértő távolléte miatt nem hirdethetett ítéletet, melyet azonban az ügyvédnő gömbölyödő pocakja miatt sokáig elodázni sem lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!