Kék hírek, bulvár

2011.09.05. 18:02

Nagy csattanás, utána sötétség: perceken múlt a tanárnő élete

Gondolatban már elbúcsúzott a családjától, barátaitól, amikor valaki kiemelt a fényre, ezután elájult.

Jeki Gabriella

Pár nappal később, csak szeptember 5-én, hétfőn indult el a tanév a Drávamenti Körzeti Közoktatási Intézmény darányi tagiskolájában. 250 diák, 16, kis létszámú osztályban kezdte meg a 2011/2012-es tanévet, 23 tanár segítségével. Köztük van az a négy új oktató is, akik a mai nehéz gazdasági helyzet ellenére mégis munkát kaptak Darányban. Ők azok, akikkel augusztus végén a régi pedagógusok közül néhányan, saját költségükre a horvátországi Pag-szigetre utaztak csapatépítő tréningre, melynek utolsó előtti napján egy szerencsétlen baleset változtatta meg a terveket.

A tanárok egymás után haladtak autójukkal, amikor az utolsó gépkocsi megcsúszott, sofőrje megpróbálta visszakapni a kormányt az úttestre, de végül a sólepárló melletti, sáros, büdös és iszapos kanálisba csúszott, fejjel lefelé. A balesetben ketten könnyebben, az anyósülésen helyet foglaló nő súlyosabban sérült.

Bereczkiné Pavelka Jolán vasárnap jöhetett haza, napokig a zadari kórházban kezelték. A balesetből csak a csattanásra és a sötétségre emlékszik, no és arra, hogy lázasan kereste a víz alatt a kijáratot.
– Nem mertem levegőt venni és nagyon féltem – mesélte az első itthoni napján. – Gondolatban már elbúcsúztam a családomtól, barátaimtól is, amikor valaki kiemelt a fényre, ezután elájultam.

A nézelődők közé két szakképzett búvárt vetett arra a sors: Ivica Rumora és Renata Dupin mentette meg a tanárnő életét. Szája ekkorra már lila-zöld volt, és azt mondták neki, mintegy 3 perce maradt, hogy életben maradjon. Az életmentő lélegeztetés miatt Joli néni még ma is fájlalja a bordáit, de hétfőn mosolyogva nézett be osztályához, a 7.b-hez, akik – az egész iskolai közösséghez hasonlóan – nagyon aggódtak érte.

A baleset után, hétfőn délben került be a kórház intenzív részlegére, ekkor pár napig lélegeztető gépen tartották. Szerdán helyezték át egy másik osztályra, rengeteg infúziót kapott, altatógépet és antibiotikumokat: az autóüveg szétszabdalta mindkét lábát. A kórházból csak csütörtökön engedték ki, és vasárnapig a Magyarországi Horvátok Képzési és Üdülési Központjában térítésmentesen vendégeskedett.

– Szeretnék mihamarabb újra munkába állni, mert nagyon hiányoznak a gyerekek és a kollégáim is – fogalmazott. – A darányi iskolában hihetetlenül fontos szerephez jut a kollegalitás, az összefogás, és az, hogy gyerekek és diákok is jól ismerik egymást.
Darányban most az elsősök a legfontosabbak, ahol az oktatás mellett a nevelés kap kiemelt szerepet.

Kiemelt somogyi szerep

A Drávamenti Körzeti Közoktatási Intézmény darányi tagiskolája az elsők között lehet Somogyban, aki a Pécsi Tudományegyetem gyakorlóhelyeként dolgozhat a jövőben. Az egy éves múltra visszatekintő projektet most pályázat útján teszik még hivatalosabbá. Ehhez hét tanár a tanév végéig mentortanári képesítést szerez, amely az újaknak segít a diploma előtti tapasztalatszerzésben, és a szakmai kompetenciák fejlesztésében.Breszkovics József igazgató elmondta: integrációs bázisintézményként már bizonyítottak, és sikeresen biztosítanak lehetőséget a szegény környezetből érkező, gyakran hátrányokkal és sajátos nevelési igényekkel, magatartási zavarokkal küzdő gyerekeknek. Hozzátette: az ország minden tájáról jönnek tanácsért Darányba, ezért most pályáznak referencia intézményi státuszra is. Az új játszótéri elemek, a projektnapok, a kirándulások, erdei iskola programok, kreatív foglalkozások is mind-mind ezt segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!