Kék hírek, bulvár

2012.01.17. 07:09

Rablás, betörés: profi átutazó bűnözők csaptak le Somogyban

Iharos és Iharosberény volt a veszélyeztetett település a csurgói kistérségben, ám tavaly december elsejétől Berzence és Somogyudvarhely kapta ezt a besorolást – hangzott el Csurgón a kistérségi közbiztonsági fórumon.

Varga Andrea

Baranyai Gábor, a csurgói rendőrőrs parancsnoka elmondta: 2011 második felében 8 százalékkal több bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására, mint az előző év hasonló időszakában. Összesen 413, ez 32-vel több az előzőnél. Az országos tendenciához hasonlóan a vagyon elleni bűncselekmény a jellemző. Színes a paletta: vittek el pénzt, ékszert, műszaki cikket, pincéből száraz kenyeret, loptak fát. Az agressszivitás is erősödik, öt rablás volt, az elkövetők közt akadt fiatalkorú is.

Megtudtuk: számolni kell az átutazó bűnözőkkel, például zalaegerszegi, miskolci elkövetők buktak le. Ezek többnyire „profik” és leginkább az időseket környékezik meg. A lakosság már jobban figyel, elővigyázatosabb, ami a rendőrség széleskörű felvilágosító munkájának is köszönhető. Kiderült: a fenyőszezonban csupán egy-két kisebb falopás volt.

A közlekedést tekintve jó hír: kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt és kevesebb sérült volt. Ugyanakkor jelentős az ittasan elkövetett balesetokozás, tavalyelőtt egy, tavaly öt volt a második félévben.



Pálné Gergely Mónika alezredes, a megyei rendőrkapitányság munkatársa a Somogy megyei bűnmegelőzési koncepcióról beszélt. Többek között elmondta: az idén nálunk is górcső alá kerülnek az uzsorások. A bűnmegelőzés minden területén szükség van a civilekre, a nyugdíjasklubokra, de utóbbiaknál inkább csak a Kaposvár környékiek aktívak, pedig másokra is számítanának, akár pályázni is lehetne közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!