Kék hírek, bulvár

2012.02.22. 15:00

Börtönt kapott a szkinhed, aki megtámadta a Rákóczi focistáját

Közösség tagja elleni erőszak, vagyis rasszista támadás miatt fél év börtönre ítélt a kaposvári bíróság egy andocsi szkinhedet, aki paprikaspray-vel lefújta a Kaposvári Rákóczi egyik afrikai futballistáját.

Vas András

– Sötét volt, nem láttam, hogy színesbőrű – jelentette ki a vádlott, mire többen felkapták a fejüket e tárgyalóban. A 19 éves andocsi ifjú emellett epilepsziája miatt szedett gyógyszerei és a benyakalt nagymennyiségű alkohol – három liter boros kóla, fél liter pálinka, s még valamennyi tömény – számlájára írta, hogy tavaly szeptemberben Kaposváron a vasútállomás melletti buszmegállóban megtámadta a Kaposvári Rákóczi egyik afrikai futballistáját. Szerencsére tudatmódosító cukorka – mint anno M. Giorgio Richárd esetében – nem került szóba...Annál inkább a rövid hajú fiatal gondolkodásmódja. Állította ugyanis, hogy nem fajgyűlölő, sőt, folyóson várakozó, tanúként beidézett társaival ellentétben nem is náci, hanem csak büszke magyar. Mely helyett inkább sírás előtt álló beijedt kiskölöknek tűnt, amikor az ügyész ismertette a vádat, mely szerint az ominózus őszi estén előbb mocskolódó-rasszista dallal próbálták kihozni a sodrából a barátnőjét a buszmegállóba kikísérő színesbőrű, majd amikor nem vett tudomást róluk, a kvartett két tagja utánuk ment, s egyikük váratlanul lefújta paprikaspray-vel.
– Anyukám tanácsolta a spray-t – mondta a vádlott –, mert olyan világot élünk, hogy szükség lehet rá...

Az egyenlítői-guineai sértett, akit francia tolmács segített a kommunikációban úgy emlékezett, amikor a megállóhoz közeledtek, már hallotta, hogy sértegetik őket – a „Fekete, b.zd meg!-et még meg is értette –, ám nem akartak konfliktust, így elhúzódtak a társaságtól. S amikor a páros odament hozzájuk, nem gyanakodott, ugyanis egyikük a kezét nyújtotta felé.
– Megkérdezte: Hogy vagy? – magyarázta –, majd amikor én is nyújtottam a kezem, hirtelen szembe fújt.
Természetesen megijedt, s kiszaladt az útra, bár semmit sem látott, majd barátnőjével együtt elfutottak. hazament, ám mivel égett a szeme, bement a kórházba, edzőjét és a csapatot csak másnap értesítette, ezután tették meg a feljelentést is.

– Ő volt a támadó – mondta az andocsi fiú szemébe nézve, s abban is biztos volt, hogy bőrszíne miatt támadták meg.
A vádlott barátai szerint viszont szó sem volt rasszista attakról. Egyikük Sieg heil! tetoválást viselt a nyakán, fülei mögött pedig a 14-es és a 88-as szám virított: előbbi a szkinhedek tizennégy szóból álló jelmondatára utal – We must secure the existence of our people and a future for white children, azaz biztosítanunk kell a fehér ember fennmaradását a fehér gyermekek jövője érdekében –, a másik két H-betűt, lefordítva Heil Hitler!-t jelent.
– Megijedtünk, azért kapta elő a spray-t – próbálta menteni barátját a magát nemzetiszocialistának valló, s a „négerekkel” köztudottan rossz viszonyt ápoló ifjú. – Attól tartottunk, hogy ránk támad.
– Négyükre?! – lepődött meg a bíró. – Ennyire ijedősek? – tette hozzá az igenlő válasz hallatán.

A másik tanú, egy egyetemista mérnökhallgató azt próbálta elmagyarázni, hogy a vádlott nem náci, csak jó magyar ember, ugyanis amikor ők a Führert éltették, vagy hangosan Sieg heil!-eztek, nem kiabált velük. A támadásból persze semmit sem látott, sőt, állítása szerint azt sem vette észre, hogy a megtámadott színesbőrű, ugyanis farkasvakságban szenved...

Mindezek után az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért Közösség tagja elleni erőszak miatt az andocsi fiúra, akinek ügyvédje ezzel szemben bizonyítottság hiányában felmentést javasolt. A bíró viszont nem értett egyet vele, megállapította, hogy minden bizonyíték a vádlott ellen szólt, akinek védekezését sok esetben komolytalannak minősítette, s hat hónap börtönre ítélte.
– Ellenséges, kirekesztő környezetben szórakozott – tette hozzá indoklásában a tárgyalásvezető –, s ez a hangulat fordult a sértett ellen. Az is bebizonyosodott, nem idegen tőle a rasszista ideológia, ezért is keresi az ilyen társaságot.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!