Kék hírek, bulvár

2012.02.23. 12:24

Lelkészek a bíróságon, gyanús a református egyházalapítás

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a Kaposvári Törvényszék szerdai ítélete. A városi bíróság tavaly szeptemberben közokirat-hamisítás miatt négy vádlottat próbára bocsátott, kettőt felmentett egy egyházalapítási ügyben.

Vas András

A vád szerint a vádlottak szabálytalanul alapították meg a Horvátországi Magyar Református Keresztény Egyházat (HMRKE). Az elsőrendű vádlott, egy Horvátországban élő református lelkész, aki az egyház zsinatának elnöke, szuperintendánsa társaival – köztük ketten szintén református lelkészek – egyháza magyarországi nyilvántartásba vételét szervezte meg.A korábbi egyházi törvény előírásai szerint egyházalapításhoz száz alapító volt szükséges. A vádirat szerint azonban a HMRKE 2008. novemberi halásztelki alapító ülésén azonban nem jött össze a megfelelő létszám. Az alapszabályt ugyan elfogadták, s ügyintézőket és képviselőket is választottak, ám az elsőrendű vádlott ezután e-mailben elküldte társainak a gyűlés jegyzőkönyvének aláírási ívét, hogy gyűjtsenek aláírásokat hozzátartozóik, ismerőseik körében, és ezeket csatolják a bírósági bejegyzés miatt benyújtott kérelmükhöz.

Az ügyészség szerint az aláírási íveken így valótlan szignók szerepelnek, s a törvény kimondja, az egyházalapítóknak egy időben, együtt, egybehangzóan kell dönteniük, ám a HMKRE 2008. decemberében a szabálytalanul gyűjtött aláírásokat is benyújtva jegyeztette be magát a Somogy Megyei Bíróságon.

Az első fokú eljárásban az elsőrendű vádlott elismerte, akadtak, akik később írták alá a jegyzőkönyvet: voltak például, akik azért nem lehettek jelen a halásztelki alapításon, mert nem fértek fel a Horvátországból induló buszra.

A másodfokú eljárásban a védők felderítetlenségre – nem minden aláírót hallgatott meg az elsőfokú bíróság –, illetve iratellenes dolgokra hivatkozva az ítélet hatályon kívül helyezését kérték, mellyel a Kaposvári Törvényszék tanácsa is egyetértett, így az ügyben új elsőfokú eljárás indul.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!