Kék hírek, bulvár

2012.03.13. 13:47

Agyonütött egy tolvajt az áram egy Gyékényes melletti tanyán

Agyonütött az áram egy férfit, aki olajat akart lopni transzformátorból. Az eset a múlt hét második felében történt a Csurgóról Gyékényesre vezető út menti Iskolatanyán.

Vaega Andrea

A tanyán jelenleg senki nem lakik, úgy tudjuk, hogy módszeresen elvitték már innen, ami mozdítható és értékesíthető volt, a csatornától a vízvezetékig, sőt néhány hete gyújtogattak is. Egyik olvasónktól úgy tudjuk: az áramütésben elhunyt Zala megyei férfi két társával együtt ment lopni, "bűnszövetkezetként" működtek, és nem ez az első eset, ami a számlájukra írható. Amúgy a trafó- és trafóból olajlopás sem egyedi eset, noha tudvalevő, hogy a villamos berendezések érintése, eltávolítása életveszélyes, de az ebből származó jövedelem ígérete sokaknak " megéri" a kockázatot. A szerkesztőségünk a konkrét iskolatanyai esetről még hétfőn megkérdezte a rendőrséget, de egyelőre nem kaptunk választ.

Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense elmondta: szolgáltatási területükön 2011-ben több száz millió forintos kárt okoztak a transzformátorokat megrongáló olaj- és színesfém tolvajok, akik hozzávetőlegesen 18 ezer kilogramm színesfémet loptak el.
A berendezések megrongálásával egyébként nagyjából tízszer akkora összegű kárt okoznak, mint amennyiért a trafókból eltávolított alkatrészeket értékesíteni tudják. Egy megrongált transzformátor cseréje – annak teljesítményétől függően – átlagosan 1,3 millió forintba kerül. Az említett költségeket tovább növeli, ha – például a transzformátorból kiömlött olaj miatt – a környezet kármentesítésére is szükség van.

Somogy megyében az elmúlt évben kilenc transzformátort rongáltak meg, ez tízmilliós nagyságrendű kár.
– Saját életüket és környezetüket is veszélyeztetik azok, akik transzformátorokat fosztanak ki és tesznek működésképtelenné – hallottuk Varga Ivettől. A rongálások áramszüneteket okoznak és más közművek biztonságos üzemeltetését is veszélyeztetik. A villamos-berendezések érintése, eltávolítása életveszélyes: tavaly szeptemberben Lengyeltóti térségében szenvedett maradandó egészség-károsodást egy férfi, miután egy feszítővassal felmászott a transzformátorhoz és a magasból lezuhant. Az elkövetők víztornyokat, vízátemelőket, telefon adótornyokat ellátó transzformátorokat is rendszeresen megrongálnak, az elmúlt évi 160 transzformátor-rongálásból 46 esetben valamely más közüzem zavartalan működését is veszélyeztették a tolvajok.

A rongálások megelőzése és felderítése kapcsán a vállalatcsoport szoros együttműködést alakított ki a rendőrséggel és a NAV-val, ennek köszönhetően nőtt a felderítési arány, szigorú büntetést kaptak az elkövetők. A nyomozók legutóbb Tolna megyében tartóztattak le egy transzformátor-lopásokra specializálódott csoportot, akik Somogy megyében is tevékenykedtek, több transzformátort megrongáltak.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!