Kék hírek, bulvár

2012.03.19. 16:00

Emberi csontokat fordított ki egy gép a földből Somogycsicsón

Emberi csontokat találtak Somogycsicsó határában. Kósz Tamás gazdálkodó fordította ki munkagépével a földből a koponyát, emellett lapocka és alkarcsont darab is előkerült. A csontokat a rendőrség lefoglalta.

Varga Andrea

Mindez a Töröktemplomként emlegetett dombon történt a Pusztatemetői- dűlőben, ott ahol a falu középkori temploma magasodott egykor, legalábbis így mondják a helyiek. Tavaly, amikor a szomszédos Iharos középkori templomának ásatásán dolgoztak a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága szakemberei, bejelentésre kijöttek ide is, és kezdeményezésükre a domb hivatalosan is bekerült Magyarország régészeti lelőhelyei közé. Az iharosi Árpád-kori templomot kutató Horváth Győző polgármester Somogycsicsóban a csontokat látva úgy vélekedett: több száz évesek lehetnek, így valószínűleg az egykori templomot körülvevő temetőből származnak. Itt volt a régi falu is. A templomnak felmenő falai nem látszanak, de rengeteg a törmeléktégla.

Somogyban sok ehhez hasonló, értékes lelőhely van, amelyek leginkább pénz hiányában feltárásra várnak. Ha régészeti lelőhelyként bejegyzik, akkor érintetlensége "papíron" garantált, viszont feltárása – ha csak nem terveznek itt beruházást –, akkor indulhat el, ha valaki felkarolja az ügyet és forrást szerez.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt mondta: a somogycsicsói eset kapcsán bűncselemény gyanúja nem merült fel.Kísért a múlt: középkortól a hidegháborúig

Termékeny volt a hétvége Somogycsicsóban: a tűzszerészek szombaton szállították el azokat a vélhetően II. világháborús robbanószerkezeteket, amelyeket egy férfi talált kertjében. Az elmúlt években egyébként többször is találtak világháborús lövedéket, bombát, például a temetőben is. A kertek alatt pedig bunkerek húzódnak, a déli védelmi rendszer elemei, amelyek a jugoszlávokkal való hideg háború idejéből maradtak fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!