Kék hírek, bulvár

2012.03.19. 15:13

Legálisnak gondolta a tábornok a többmilliós „visszaosztást”

A negyedrendű vádlott állítja: úgy tudta, ez olyan pénz, mint az orvosoknál a paraszolvencia. Kaposváron folytatódott a tábornokper.

Vas András

– Az ügyészség magyarázta el az első kihallgatásom során, mit jelent a visszaosztás kifejezés – jelentette ki H. András dandártábornok, a tábornokperként elhíresült ügy negyedrendű vádlottja a Kaposvári Törvényszéken hétfőn, a január végén elkezdődött per harmadik tárgyalási napján A HM protokolligazgatója vallomása szerint nem tudott róla, hogy az általa 2001. és 2005. között átvett öt-tízmillió forint – pontos összegről nem tudott nyilatkozni – honnan, kiktől származik. – Úgy tudtam, teljesen legális a dolog, a munkatársaim azt mondták, ez afféle hálapénz a vállalkozóktól, mint az orvosoknál a paraszolvencia...

A dandártábornok amúgy az ügy kipattanása után önként tett feljelentést és magára nézve terhelő vallomást 2010-ben: mint ismeretes, a katonai ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg három dandártábornokot, majd'' tucatnyi főtisztet és négy civilt. A vád szerint a Honvédelmi Minisztérium előző vezetése alatt a dandártábornokok megállapodtak, hogy a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét visszakérik. A cégek akkor juthattak hozzá a megrendeléshez, ha az összegből visszaosztottak. A katonai vezetők bevonták az ügybe Fapál Lászlót, a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkárát is, aki a per másodrendű vádlottja.

– A kinevezésemkor nem volt tapasztalatom ilyesféle szolgálat ellátására – magyarázta H. András –, így kerestem egy gazdasági szakembert: így került hozzánk O. János dandártábornok, akkor még őrnagyként, aki szabad kezet kapott tőlem.
Az egykori protokolligazgató szerint O. János ettől kezdve maga intézte az igazgatóság ügyeit, ő nem utasította beosztottjait visszaosztásra, s nem is ismerte a HM-nek, illetve a minisztérium különböző cégeinek dolgozó, beszállító vállalkozásokat.

– Az utolsó pillanatig nem is tudtam róla, hogy milyen pénzek mozognak a szerződések mögött – vallotta H. András –, amikor rádöbbentem, el is akartam távolodni az egésztől, s próbáltam más beosztást keresni. Már 2004-ben váltani szerettem volna, de csak egy évvel később lett rá lehetőségem, ekkor kerültem a tatai dandár élére, mely anyagilag visszalépést jelentett amúgy.

A dandártábornok elismerte, átlag háromhavonta kapott borítékot, leggyakrabban O. Jánostól, ám sohasem kérdezett semmit, ugyanis nem akart tudni az ügyekről.
– Stresszes, életidegen helyzet volt ez számomra – jelentette ki H. András –, de nem mertem ellentmondani, vagy tenni valamit az ügyben, ugyanis féltettem az egzisztenciámat, a családomat.

Vallomása szerint a visszaosztásokról a minisztériumban is tudtak, név szerint említette M. Péter egykori HM-szóvivőt, aki szerint a „rendezvényeket úgy kell megszervezni, hogy mindenki megtalálja a boldogságát”, illetve K. László MSZP-s politikust is megnevezte, aki egy közbeszerzésnél előre megjelölte a győztesnek kívánt őrző-védő céget.
A hajdani protokolligazgató a nyomozás során L. István Attila dandártábornokra, az ügy elsőrendű vádlottjára is terhelő vallomást tett, ám ezt a Kaposvári Törvényszéken félreértésre hivatkozva visszavonta, valamint kiemelte: O. János hazudik, amikor azt állítja, ő is tudott mindenről, ami a visszaosztott pénzekkel kapcsolatban történt.

– Nem kértem semmit, s nem is utasítottam senkit – ismételte meg H. András vallomása végén –, ám a visszaélés benne volt a levegőben, a vállalkozók ugyanis küzdöttek a munkáért, a lehetőségekért.
A bírói kérdésre, hogy magasrangú katonaként, állami alkalmazottként hogyan gondolta, elfogadhatja a pénzes borítékokat, a dandártábornok ismét kijelentette, abban a hitben volt, ez olyan ajándék, mint az orvosi hálapénz.
– Emellett meg kellett felelnem az elvárásoknak – tette hozzá. – Olyan volt a légkör, hogy vagy beállok a sorba, vagy kinyírtak volna...
Így a milliókat választotta...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!