Kék hírek, bulvár

2012.05.02. 14:43

Tizenkét év börtönt kapott a drávagárdonyi feleséggyilkos

Tizenkét év börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék azt a drávagárdonyi férfit, aki tavaly szeptemberben megfojtotta feleségét, majd úgy tervezte, elássa a falu mellett egy kukoricásban, s jelenti eltűnését.

Vas András

– Segítsetek, mert elraboltak bennünket – kapott egy sms-t édesanyja telefonjáról a huszonhét esztendős drávagárdonyi férfi tavaly szeptember közepén, három nappal azután, hogy szülője eltűnt otthonról. A fiatalember nem tudta mire vélni az üzenetet, s mivel a szöveg stílusa is gyanús volt számára, így a barcsi rendőrségen bejelentette anyja eltűnését. S közben egyre gyanúsabbnak találta apját, aki ugyan készségesen elment vele a Dráva-parti városba, ám egyre furcsább meséket talált ki feleségével kapcsolatban.Akivel 1987 óta élt együtt, a kapcsolatból négy fiú született, a legidősebb szerint azonban úgy két, két és fél évvel korábban megromlott szülei viszonya. Sokat veszekedtek, főként, miután tavaly tavasszal apja szívműtéten esett át. Anyja a család egyik régi barátja oldalán talált vigasztalást, amire szükség is volt, a férj ugyanis tavaly nyáron többször is megfenyegette.

– Hazudik! – jelentette ki felháborodottan a vádlottak padján ülő 55 éves drávagárdonyi férfi, ám legidősebb fia nem ijedt meg tőle: – Ha most nem itt lennénk, kapnál egy pofont – jegyezte meg, majd miután apja továbbra is ellenkezett, hozzátette: – Mindjárt kicsontozlak helyben...

A fiú felindultsága mindenképpen érthetőnek tűnt, hiszen apja, miután felesége tavaly szeptemberben bejelentette, végleg elhagyja – egy hónappal korábban már néhány hétre testvéréhez költözött, ám akkor még visszatért –, megfojtotta az asszonyt. Majd egy ásó és egy lapát és két műanyag zsák társaságában kocsija csomagtartójába tuszkolta, hogy a holttestet elrejtse a kastélyosdombói temető közelében egy kukoricásban. Később el is akarta ásni élete egykori párját, ám erre már nem maradt ideje.

Pedig próbált óvintézkedéseket tenni, hogy elkerülje a lebukást, felesége számát használva sms-eket küldött fiának és az asszony új kapcsolatának, melyekben előbb azt állította, egy új állás miatt utazik el néhány napra, másodszorra viszont már kész maffiaügyet kreált fegyverekkel, kábítószerrel, emberrablással fűszerezve. Ám nem volt elég óvatos, két idősebb fia ugyanis vérnyomokat talált a házban, melyekről nem hitték el, hogy apjuk megvágott ujjából származik.

A rendőrségen ennek ellenére először tanúként hallgatták ki, ahol a vádlott saját bevallása szerint azért talált ki mindenféle meséket, hogy gyermekeinek ne kelleje szégyenkezniük, hogy apjuk börtönbe került.
– Nem tudtam megvédeni, túlerőben voltak – írta még az előzetesből is egyik rokonának, tovább pergetve a maffiatörténet fonalát. Pedig addigra megtört, s elismerte, sőt, meg is bánta a gyilkosságot. A megyei főügyészség így emberölés miatt emelt ellene vádat, s bár a szerdai tárgyaláson megpróbálta az asszony, illetve új kapcsolata számlájára írni a történteket, illetve családi életüket a harmadik fél felbukkanásáig szinte tökéletesnek ábrázolni, tanúként kihallgatott, s a rokoni mentességről lemondó fiai is ellene vallottak. Történetét gyengítette egy jogerős bírósági ítélet is: asszonya tavaly augusztusban, első elköltözése alatt jelentette fel zaklatás miatt – az eljárás végén végül próbára bocsátották.

Az akkori ítélet az emberölési ügyben természetesen súlyosbító körülményként jött szóba, mint ahogyan a családon belüli erőszak, illetve gyilkosság is, míg enyhítő okként csak beismerése és megbánása került a mérleg másik serpenyőjébe. A Kaposvári Törvényszék végül tizenkét év börtönre ítélte a drávagárdonyi férfit – a büntetési tétel 5–18 év lehetett –, aki ügyvédjével együtt fellebbezett a verdikt ellen. A vádhatóság képviselője tudomásul vette az ítéletet, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!