Kék hírek, bulvár

2012.06.12. 11:57

2041-ben szabadulhat legkorábban kiskorpádi gyilkos

Életfogytiglani fegyházra ítélte nyereségvágyból elkövetett emberölés, rablás kísérlete és súlyos testi sértés miatt a Pécsi Ítélőtábla tanácsa a tavaly áprilisi kiskorpádi gyilkosság elsőrendű vádlottját, aki legkorábban harminc év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Vas András

A grémium a három csapás szabályra hivatkozva súlyosbította az elsőfokú ítéletet: a Kaposvári Törvényszék eredendően húsz év fegyházra ítélte a csökölyi férfit. Az ügyészség már akkor is életfogytiglanit kért, s az ítélőtábla ezt – mérlegelés lehetőségének hiányában – el is fogadta.

Ha Hipe azon a tavaly áprilisi éjszakán nem töri el a hetvennyolc esztendős kiskorpádi asszony állkapcsát, hanem kisebbet üt, s így „csak” reped a csont, megúszhatta volna 15–20 év fegyházzal. Áldozata többi sérülése ugyanis nyolc napon belül gyógyult, s ebben az esetben nem súlyos, hanem könnyű testi sértés miatt emeltek volna vádat harminc éves csökölyi férfi ellen. Így viszont három erőszakos bűncselekménnyel – gyilkosság, rablás és súlyos testi sértés – kimerítette a három csapás szabályt, s a Pécsi Ítélőtáblának nem is maradt mérlegelési joga: életfogytiglani fegyházra ítélte a férfit.Aki tartotta magát az elsőfokon hatástalannak bizonyult taktikájához, s tagadta, hogy akárcsak Kiskorpádon járt volna az ominózus este. Saját története szerint nemhogy nem ült biciklire és kerekezett két faluval arrébb Csökölyből, de már korán hazament, lefeküdt, s csak később hallott róla, mi is történt az ominózus éjjelen. Meséjébe nehezen hihető részletek is keveredtek: nadrágján a meggyilkolt idős férfi vérét találták meg a szakértők, melyről a vádlott váltig állította, szűz barátnőjével szeretkezve kenődött össze; majd csivavája vérét vélte ráfröccsenni, amikor egy ismerősével az erdőben fejszével agyonverték Puszedlit, a gyakran az epresbe tévedő kutyát...

Társa viszont mindent elmesélt a rendőrségen, sőt, önmagára is terhelő vallomást tett, elismerve, lopni indultak tavaly áprilisban Kiskorpádra. A másodrendű vádlott úgy tudta, üres házba mennek, s így igencsak meglepődött, amikor kiderült, otthon vannak a háziak. Hát még, amikor társa nekiugrott a kertbe kilépő nyugdíjas férfinak, összeverte és -rugdosta –felelősségre vonta a megvadult férfit, majd hazaindult. Azt csak később tudta meg, hogy Hipe bement a házba, megverte az idős asszonyt is, ám mégis zsákmány nélkül távozott... Vallomását mindvégig fenntartotta, pedig a gyilkos a börtönben többször is megfenyegette. Lopásért végül tíz hónap börtönt kapott elsőfokon, s ezt az ítélőtábla is helybenhagyta.

Hipe viszont legkorábban harminc esztendő múlva kerülhet feltételesen szabadlábra – az ügy egyértelműségét jelzi, hogy az ügyvéd egyik javaslata is erre vonatkozott, azaz, hogy védence kerülje el a tényleges életfogytiglani fegyházat. Utóbbit az ítélőtábla nem tartotta indokoltnak, így megfelelő viselkedése esetén Hipe 2041-ben, 59 évesen szabadulhat. Ahogyan a börtönszlengben mondják, három hete van hátra: 2017, 2027, 2037...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!