Kék hírek, bulvár

2012.06.25. 19:29

Hitel száz százalékos kamatra: házhoz ment az uzsorás

Sokan még hálásak is voltak az uzsorásnak, hogy egyáltalán adott nekik, amikor mindenki elfordult tőlük, hiszen így legalább enni tudtak a hó végén.

Vas András

Szakáll, Jézus Krisztus, Dagadt Mari, Púpos, Winnetou, Eszes... – nagyjából itt veszítette a laikus hallgatóság a fonalat. A csökölyi uzsoraügyben ugyanis röpködtek a becenevek és nevek, s bizony még utóbbiak is komoly azonosítási nehézséget okoztak a bíróságnak. Több áldozat-tanú neve is megegyezett, nem kis feladat elé állítva a tárgyalásvezetőt. Akinek emellett a korábban, illetve a tárgyaláson tett vallomások különbözőségeivel is meg kellett küzdenie.

– Én ilyet nem mondtam – bizonygatta például egy adatai zártan kezelését kérő férfi, aki állította nem vett és kért semmit uzsorával vádolt falubelijétől, aki a vád szerint havi száz százalékos kamatra adott kölcsönt mélyszegénységben élő ismerőseinek.
– Jó ember, barátságos, cseppet sem kötekedő – jellemezte a korábban többek között csoportos rablás miatt is elítélt 44 éves vádlottat a tanú, akiről aztán kiderült, egyszer tényleg kért gyógyszerre ötezer forintot a férfitől, s tízezret adott vissza, s ezt meg is magyarázta: – Örömömben dupláztam meg, hogy hatott a szer...

Más tanúk hasonlóképpen próbálták elmaszatolni az ügyet, mindenki csak hallott róla, hogy a kölcsön dupláját kéri vissza a vádlott, ám személyesen soha, senki sem tapasztalta. Mint ahogyan arról is csak hallomásból értesült a több mint két tucat kihallgatott, hogy a 44 éves férfi extra felárral árult szalámit, krumplit, tyúkot, hagymát a rászorulóknak, akik a boltban nem kaptak hitelt. Nála igen, csakhogy elképesztő feltételekkel...A vád szerint az uzsorás eleinte segélyfizetés idején a bolt környékén gyűjtötte be az adósságokat, ám miután a kisebbségi önkormányzat ezt szóvá tette, házhoz ment havonta megduplázott kintlévőségeiért. A tanúvallomásokból kiderült, a munkanélküli, mélyszegénységben élők számára természetes volt, hogy a kapott pénz kétszeresét kell visszafizetniük, sokan még hálásak is voltak az uzsorásnak, hogy egyáltalán adott nekik, amikor mindenki elfordult tőlük, hiszen így legalább enni tudtak a hó végén...
Az ügyben szeptemberben várható ítélet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!