Kék hírek, bulvár

2012.11.26. 11:09

Egy évtized alatt sem heverte ki a táj a tűz pusztítását

Nagyon lassan nő a táj fő látképét és vonzerejét biztosító borókás Dél-Somogyban. A természet a már tizenkét éves gyújtogatást sínyli.

Jeki Gabriella

Nehezen ébred a Barcs és Darány között található Borókás természetvédelmi területe. A 3400 hektáros terület még 2000. augusztusában égett le. Akkor feltételezhetően szándékos gyújtogatás miatt sérült meg mintegy 20 hektárnyi terület, melyekkel az itt fellelhető védett növények egy része is eltűnt. Az ország egyik legrégebbi, 1974 óta fennálló, negyedik tájvédelmi körzetét azóta folyamatosan rehabilitálják a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei.- Az állatvilág nagy része már regenerálódott az elmúlt évek során, újra elkezdett elterjedni például a sisakos pacsirta – tájékoztatott Závodszky Szabolcs igazgató. - A táj fő látképét és vonzerejét biztosító boróka azonban nagyon lassan nő, még legalább 50-100 évre van szükség ahhoz, hogy minden a gyújtogatás és tűz előtti tájképre emlékeztessen minket és a természetet.

Pedig a Borókában közel 800 féle növényt találhatunk, melyből több mint 120 védett, és fokozott védelmi státuszt élvez jó néhány olyan növény is, mint a sárgaliliom, a királyharaszt vagy a tarajos pajzsika. Emellett mintegy 300 védett állatfaj él a Borókás területén, közülük 60 fokozottan védett, például a fekete gólya, a rétisas, a cigányréce vagy a vidra.
- Amikor a terület leégett már nem volt itt legeltetés, és azok a természeti értékek, amelyek a legeltetéshez kapcsolódnak kezdtek eltűnni, hiszen az erdőterület visszahódította magának a korábbi belterületeket – tette hozzá az igazgató. - Pályázati forrásból őshonos állatokat vásároltunk és 12 éve folyamatos legeltetést folytatunk, melyhez megfelelő infrastruktúrát alakítottunk ki.

Ma már mintegy 140 rackajuh végzi el évente a terület tisztítását, melyek áprilistól októberig kint élnek a Borókás területén. Őket úgymond kiegészítik a közmunkások, akik a tüskésebb növényektől szabadítják meg a körzetet. Jelenleg négy ember dolgozik ezen a nemzeti park alkalmazásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!