Kék hírek, bulvár

2013.02.28. 11:50

Mindenkit felmentettek a tábornokperben

Két vádlott kivételével – akiknek ügyét betegség miatt különválasztották – minden vádlottat felmentett az ellenük felhozott vádak alól a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa a tábornokperként elhíresült ügyben.

Vas András

A bíróság nem találta megalapozottnak a vádpontokat. A katonai ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg katonákat és civileket, akik a vád szerint visszakérték a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét.

A vád képviselői tizenkét vádlottra – köztük tábornokokra, főtisztekre, valamint Fapál Lászlóra, a Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkárára – fegyházat, négyre felfüggesztett börtönbüntetést kértek korábbi vádbeszédükben, indítványozták az ügyben érintett katonák lefokozását, s tizenhárom vádlott ellen több mint kétszázmillió forintnyi vagyonelkobzást javasoltak. Utóbbi ellen a Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi képviselője kifogást emelt, ugyanis szerinte erre az összegre a polgári perek fedezeteként lesz szükség.

– Blama! – jegyezte meg az ügyészségre utalva valaki a hallgatóság soraiban, miután kiderült, a bíróság nem látta bizonyítottnak a vádhatóság által benyújtott bizonyítékokat, így tizenöt vádlottat felmentett az ellenük felhozott vádak alól. A grémium elutasította a HM polgárjogi igényét is, sőt, a minisztériumnak kell kifizetnie a többmilliós ügyvédi költséget is. Az indoklásban a tanácsvezető bíró többször is utalt a katonai ügyészség hibáira, s kijelentette, már a vádirat megismerése után látszott, hogy a magyar jogrend szerint nem lesz lehetőségük más ítéletet hozni.

A bíró szerint a katonai ügyészség dilettáns módon járt el az ügyben, az egész vádat O. János dandártábornok vallomására alapozta, melyről kiderült, törvénytelen módon jutottak hozzá, hiszen a vádló vallomásért cserében büntetlenséget ígértek a tábornoknak, noha a magyar jog erre nem ad lehetőséget. Ezek után pedig, mivel a vádirat az ominózus vallomásra épült, hiába akadt néhány beismerő vallomás, valamint tanú, akik megerősítették a törvénytelenséget, az ügyészség hibájából ezeket sem lehetett használni, hiszen tulajdonképpen minden létező bizonyítékhoz törvénytelen úton jutott hozzá a vádhatóság.Melynek képviselői az ítélethirdetés és az indoklás után bejelentették, minden verdikt ellen fellebbeznek a bűnösség megállapításáért, így az ítélet nem jogerős, s az ügy a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán folytatódik. A vádlottak és védőik természetesen tudomásul vették az ítéletet. Az pertől különválasztott két vádlott ügyét gyógyulásuk után tárgyalja a törvényszék katonai tanácsa.

Korábbi cikkeink:

Február végén várható ítélet Kaposváron a tábornokperben
Fegyházat kért a katonai ügyészség a tábornokokra
Tábornokper: ülnökcsere a kaposvári tárgyaláson
Tábornokper: Juhász szerint a viszkis doboz népmesei elem
Tábornokper: az államfő döntött a vádlott dandártábornokról
Tábornokper: tízmilliókat fizetett ki a HM külsős fordítóknak
Tábornokper: minden vádlott társát bemártotta a dandártábornok
Tábornokper: mellplasztikára költötte a százados a kenőpénzt
Legálisnak gondolta a tábornok a többmilliós „visszaosztást”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!