Kék hírek, bulvár

2013.02.27. 07:50

Terrorista kábeltolvajok? Százmilliós lopások néhány tízezerért

Legyen terrorista bűncselekmény a fémlopás legveszélyesebb fajtája, a közüzemi kábellopás – kezdeményezi egy törvényjavaslat beterjesztését a Parlament elé egy fideszes képviselő.

Vas András

Boldog István szerint a közüzemet, azaz emberek életét veszélyeztető bűncselekményeknél évtizedes börtönbüntetéseket kellene kiszabni. A fémtörvény tervezett átalakítása helyett mások a fémfelvásárlás állami kézbe vételét javasolják. Az új Btk. alapján a kábellopás súlyos, adott esetben tizenöt év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek számít, ám a terrorcselekmény megítélésnél nem a veszélyokozás, hanem az elkövetői szándék a lényeg.

– Az követ el terrorcselekményt, aki erőszakosan, közveszélyt okozva vagy fegyverrel állami szervet, más államot arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, eltűrjön, vagy a lakosságot megfélemlítse – mondta Boda Róbert ügyvéd. – Az ilyen közveszélyt okozó bűntetteket tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Elvileg el lehet követni egy terrortámadást úgy, hogy megrongálják a vasúti biztosító berendezéseket, ám az eset megítélésénél az elkövető szándékai játsszák a főszerepet: a rézkábeltolvajt vélhetően anyagi haszonszerzés motiválja, nem pedig az állami szervek kényszerítése vagy megfélemlítés. Sokkal inkább az ilyen minősített esetek büntetési tételét lehetne tovább szigorítani.

– Az utóbbi években annyira elszaporodott a fémlopás, hogy a vonatkozó törvényt 2010. január 1-vel módosították – tájékoztatott Egerváriné Lucza Gyöngyi, a Somogy megyei Főügyészség sajtószóvivője. – Ez alapján a kisebb értékű lopás vétsége bűntettnek minősül, ha nemesfémet, nemesfém ötvözetet vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lopnak el.

A Sonline.hu az elmúlt években napi szinten kapott hírt fémlopásokról, úgy tudjuk, tavaly közel félezer esetben indult eljárás ilyen ügyben – országosan 2011-ben közel 8500 fémlopást regisztráltak, minden napra átlagosan 24 fémlopás jutott, s ezek 1,8 milliárd forintos kárt okoztak, míg tavaly az első félévben 4300 esetben indult eljárás –, ám nagy részük nem jutott el vádemelésig. A megyei főügyészség adataiból kiderült, a tolvajok szinte mindent vittek, amit mozdíthatónak tartottak. Balatonfenyvesről aknafedlapokat gyűjtött be egy három tagú társaság, melyet a fonyódi bíróság lopás mellett közlekedés veszélyeztetése miatt is elítélt – mindannyian felfüggesztett börtönt kaptak. Letöltendő börtönre ítélte a kaposvári bíróság annak a csoportnak a legtöbb tagját, akik az E.ON, a Kavíz és a Mágocsvisz transzformátorait szerelték le, s szedték ki belőlük a színesfém kábeleket. A társaság több mint 18 millió forint kárt okozott a cégeknek, s közérdekű üzem megzavarásában is bűnösnek mondták ki tagjait. Az áramszolgáltató volt a károsultja a Csököly és Rinyakovácsi között a villanyoszlopokról merevítő vasakat leszerelő duó tevékenykedésének is, s az övé volt a Gamászapusztáról elvitt transzformátor is. Tavaly nyáron Varászló egy ideig színesfém-tolvajok miatt maradt telefonösszeköttetés nélkül: az egyik telefonszolgáltató átjátszó állomásáról loptak el egy transzformátort, az ügy már bíróság elé került. Csakúgy, mint egy MÁV-alkalmazott esete, aki nem ritkán munkaidőben vagdosott le vasúti vezetékeket. Az idén januárban a taszári reptérről próbált meg valaki csúszásgátló síneket elvinni, ám az őrök elkapták. A taszári laktanya kapusa is tagja volt viszont annak a négytagú bandának, mely több mint egy évig hordta el a területről a lapradiátorokat, rézcsöveket és a levagdosott villanyvezetékeket.

– Saját életüket és környezetüket is veszélyeztetik, akik transzformátorokat tesznek működésképtelenné – mondta Varga Ivett, az E.ON Hungária szóvivője. – A tolvajok többször is megsérültek már a lopások közben, haláleset is előfordult. Az üzemszünetekkel nemcsak a villamosenergia-szolgáltatást veszélyeztetik az elkövetők, hanem más közművek működését is akadályozzák: a 239 tavalyi transzformátor-rongálásból 87 esetben más közüzem működése is veszélybe került. Cégünknek 2012-ben 311 millió forintos kárt okoztak a transzformátorokat megrongáló tolvajok, akik nagyjából 17 tonnányi színesfémet loptak el, s ezek értékesítésével az okozott kár alig tizedét keresték. Somogyban tavaly 39 transzformátort rongáltak meg ötvenmilliós kárt okozva. Egy transzformátor cseréje átlagosan 1,3 millió forintba kerül.A vasúti kábellopás ma sem szimpla lopásnak számít, hanem a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek. A MÁV-nak az anyagi károk mellett többletleterheltséget jelentenek a lopások, az utasoknak pedig bosszúságot, hiszen jelentős késéseket okoznak.
– A legjelentősebb probléma a színesfémlopás, illetve a réz földkábelek eltulajdonítása – tájékoztatott Peiper Károly, a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság szakértője. – A leggyakrabban távközlési, biztosítóberendezési, földelési- és érintésvédelmi kábeleket lopnak el, illetve hosszabb ideig áramtalanított területeken nagyfeszültségű felsővezetékeket. A tolvajok néhány ezer forintot kapnak értük, s ez nincs arányban a kiszállás, helyreállítás több százezres tételével. A kábellopások és rongálások számának alakulása összefügg a réz világpiaci árával, mely a válság miatt 2009-ben volt a minimumon, s így a MÁV Zrt.-nél is akkor történt a legkevesebb, országosan 373 lopás, rongálás. A réz világpiaci árának emelkedésével 2010-ben 646, 2011-ben 682 esetet regisztráltunk. A károk nagysága is nő: 2008-ban 183 millió, 2009-ben 98 millió, 2010-ben közel 110 millió, 2011-ben 130 millió forintot tettek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!