Kék hírek, bulvár

2013.03.07. 15:31

K. László is ártatlannak vallotta magát az MVM-perben

Nem ismerte el bűnösségét csütörtöki vádlotti meghallgatásán a Kaposvári Törvényszéken K. László, egykori miniszter, jelenleg nagyvállalkozó, a Magyar Villamos Művekkel (MVM) kapcsolatos per harmadrendű vádlottja.

Vas András

Az ügyészség K. Istvánt, a cég korábbi vezetőjét és társait bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt – nagyjából 15 milliárd forintot – okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg.K. László, aki csak részben tett vallomást, kérdésekre pedig nem kívánt válaszolni, nem tartotta magát bűnösnek. A vádhatóság a vásárosnaményi erőmű félbeszakadt beruházása kapcsán azzal vádolta meg a vállalkozót, hogy 14 milliárd forintos kárt okozott az MVM-nek, melyből csak 12 milliárd térült meg. A vádirat szerint az MVM K. László cégével kombinált ciklusú erőmű felépítésére, valamint földgáz- és bioetanol-vásárlásra kötött szerződést.

A beruházást, melyhez egy osztrák bank adott volna 89 millió eurós hitelt egy luxemburgi cégen keresztül bonyolították volna le. A különféle – offshore cégeket is érintő –szerződések és pénzmozgások során a vádlott cége több tízmillió eurós hitelt kapott. K. László kapitális hibának nevezte, hogy a megvalósítástól végül az MVM Kocsis István vezérigazgató leváltása után elállt, holott a mostani keleti nyitás jegyében a tervezett gázvezeték az orosznál kedvezőbb árú azeri, örményi gáz beszállítását is lehetővé tette volna. Korábbi vallomásában kijelentette, mindig is a magyar állam érdekeinek képviseletét tartotta szem.

A per, miután mind a hat vádlottat meghallgatták, március 18-án folytatódik.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!