Kék hírek, bulvár

2013.03.08. 07:40

Kényszerszünet után megnyíltak az iskolatejcsapok

További somogyi iskolák csatlakoztak a hónap elejétől az iskolatejprogramhoz. A Klebelsberg központ (KLIK) intézményei közül számosan már január óta kapják az ellátmányt, s csak kéthetes kényszerszünetet kellett elkönyvelniük a szállítói szerződések átírása miatt. Kaposvár intézményeiben a héten jelent meg az iskolatej, az elmúlt évi kihagyás után ismét.

Balassa Tamás

A KLIK rendelkezésére álló adatok csütörtöki közlése szerint országosan 370 ezer gyermek kapja a dobozost jelenleg. Miután az iskoláikban mintegy 1,2 millió gyermek tanul, nagyjából harmaduk igényli-kapja egyelőre a terméket. Szerződéseket még köthetnek, így ez a szám változhat. A vidékfejlesztési miniszter december 27-én hozott rendelete határozta meg a szabályozást, 2013-ra 1,5 milliárd forintot költenek e célra, ez a tavalyi keretösszeget a negyedével emelte meg.A fenntartóváltással megszűnő szerződések miatt azonban január elején számos iskolában elapadt az iskolatej-szállítás. Az állam és a beszállítók megegyezése-szerződéskötése időt, a legtöbb helyen heteket vett igénybe. A tankerület január elején mérte föl az igényeket, s a hónap közepe óta ismét érkezik a kalciumforrás oda, ahol igénylik. Miovecz János, a kaposmérői iskola igazgatója elmondta: diákjaik csaknem harmada, 120 tanuló kér és kap tejet naponta. Ők januártól, a kéthetes szállítási kényszerszünetet követően folyamatosan részesei a programnak.

Az iskolatejprogramhoz márciusi kezdéssel lehetett ismét csatlakozni. Kaposvár intézményei így tettek. A tejüzemmel is rendelkező városban természetes és évtizedes hagyománya van a gyerekek ellátásának. Tíz éve az alsó tagozatosok között száz hektoliternyi tejet osztottak szét 16 millió forintból, amiből 10 millió volt az állami támogatás. Akkoriban központilag megszüntették a iskolatej-akció támogatását, folytatása hétmillióba került a városnak. A beszállítói pályázatot a Dráva-Tej Kft. nyerte.

A 2008/2009-es tanévben 15 kaposvári intézmény csaknem ötezer tanulója kapott tejet, összesen 720 ezer két decist. Ez több mint 30 millió forintba került, egyharmados állami támogatással. Ekkor már évek óta a Fino-Food Kft. szállított a városnak. A 2010-es tanévkezdésekor 3700 doboz fogyott a kaposvári iskolákban naponta. Az iskolatej-szállítói szerződés 2011. decemberében járt le. A tavalyi állami támogatás mértékének miniszteri meghatározásáig felfüggesztették a részvételt a programban. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató elmondta: az idén 12 állami általános iskola 4298 diákja kap tejet minden évfolyamon.


A múlt évben 1,2 milliárdot biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az iskolatejprogramra. Az idei évre megemelték a támogatást (a tej és ízesített változatai, például a kakaó esetében a deciliterenkénti 27,6 forintról 30 forintra), s annak tartalma is bővült: a gyerekek januártól laktózmentes tejet is kaphatnak. Jelentősen bővült a teljes támogatásban részesülő önkormányzatok száma is a VM tájékoztatása szerint.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!