Kék hírek, bulvár

2013.03.01. 13:44

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság Gyenesei Istvánt

Kilencszázezer forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a Kaposvári Járásbíróság magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét.

Vas András

A korábbi minisztert, országgyűlési képviselőt azért marasztalta el a bíró, mert 2011 őszen Ormai István tudta nélkül adta be a választási bizottsághoz a megyei képviselő mandátumról lemondó nyilatkozatát. A vád szerint ugyan négy tanú is Gyenesei István állítását támasztotta alá, az ügyész úgy vélte, megkérdőjelezhető a szavahihetőségük, ellentétben Ormai Istvánéval.

Az ügyész emellett a szakértői véleményre hivatkozott, mely szerint a három, a választások után a lemondás feltételeiről szóló nyilatkozatot nem ugyanaz a személy írta, ellentétben a vádlott állításaival. Gyenesei István védője, Bárándy Péter ezzel szemben érthetetlennek nevezte, hogy az ügyészség valódi bizonyítékok híján zár ki tanúvallomásokat, s kiemelte: Ormai István 2010 őszen előbb elfogadta a lemondás szabályait, majd később megmásította szándékát, ám ezzel kapcsolatban nincs semmilyen dokumentum, s ez éppen a sértett következetlenségét mutatja. Az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést kért, melyet a vádlott az utolsó szó jogán megerősített.

– Hiteles és valós a mandátumról lemondó nyilatkozat – jelentette ki Gyenesei István. – Bizonyítékok támasztják alá, Ormai István jóváhagyásával került utólag a dátum a nyilatkozatára. Számomra a jóhiszeműség és a tisztesség alapelvek, ezt használták ki most egyesek, s fordították ellenem.A bíró azonban az ügyészséggel értett egyet, Ormai István állításait fogadta el, s bűnösnek mondta ki a vádlottat. Bárándy Péter utóbb megjegyezte: a bíró mérlegelt, s a négy tanúval szemben egynek adott igazat. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő és védence – bűncselekmény hiányában – felmentésért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!