Kék hírek, bulvár

2013.04.03. 15:44

A földben fulladt meg a megkínzott Szita Bence

Egyfajta Sátánnak tekintette, s minden bajának okozójának vélte a tavaly október végén tizenegy esztendősen meggyilkolt kisfiút, Szita Bencét nevelőapja élettársa: P. Erika azért ölette meg a gyereket, mert őt látta kapcsolata akadályának, s a kisfiút okolta saját gyermeke betegségéért is. Mindez azon a sajtótájékoztatón derült ki, melyet a Somogy megyei Főügyészség tartott szerdán abból az alkalomból, hogy elkészült a vádirat az országos felháborodást kiváltott kaposvári gyermekgyilkosság ügyében.

Vas András

Tizenhat vaskos dosszié feküdt a megyei főügyészség könyvtárának asztalán: Szita Bence gyilkosságának dokumentumai. Az ügy kapcsán 1436 oldalnyi nyomozati anyag készült, a nyomozó hatóságok tizenkét szakértői véleményre támaszkodhattak, harminc tanút hallgattak ki, a bűnügyi költség elérte a tízmillió forintot. Mindezt Horváth Szilárd megyei főügyész jelentette be, aki hozzátette: a vádhatóság mindhárom vádlott esetében fegyházbüntetést kér a vádiratban, az elsőrendű vádlottra, B. Józsefre tényleges életfogytiglanit, esetében kizárva a valamikori szabadlábra helyezést.
– Tavaly október 30-án jelent meg egy hír a Somogyi Hírlapban, hogy egy játszótérről eltűnt egy tizenegy esztendős kisfiú – elevenítette fel az ügy kezdetét Horváth Szilárd. – A rendőrség először közigazgatási eljárás keretében, majd november 2-től emberölés miatt nyomozott: ekkor hallgatták ki először a három gyanúsítottat.



Akik közül az elsőrendű vádlott, a többszörösen büntetett előéletű, 57 éves B. József október 9-én szabadult a börtönből, ahol erőszakos bűncselekmény miatt ült. A férfi a kaposvári hajléktalanszállón ismerkedett meg a másodrendű vádlottal, a 41 éves K. Józseffel, aki ellen zaklatás miatt volt már eljárás. Utóbbi május óta ismerte P. Erikát, a harmadrendű vádlottat, aki 2009-től élt együtt egy ideig Szita Bence nevelőapjával, ám egy idő után különköltöztek. A nő azonban megpróbálta fenntartani a viszonyt, s mivel úgy látta, a 11 éves kisfiú a legfőbb akadálya a boldogságának, elhatározta, megöli. Októberben meg is kérte K. Józsefet, szerezzen mérget, amivel meggyilkolhatják a gyereket, ám Bence a szaga miatt nem itta meg a szalicilsavval mérgezett energiaitalt. Amikor aztán az elsőrendű vádlott meghallotta a nő szándékát, felajánlotta, megfelelő összegért cserében megöli a gyereket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A három vádlottat négyszeresen minősített emberöléssel vádolják
[/caption]

– Október 27-én P. Erika egy ékszerboltban eladta aranyóráját és néhány ékszerét, s a kapott pénzt átadta B. Józsefnek – mondta Horváth Szilárd –, míg K. József beszerzett egy ásót. Két nappal később a két férfi öt liter akkumulátorsavat vett egy festékboltban, hogy majd ezzel teszik felismerhetetlenné a gyereket, eközben P. Erika Kaposvárra csalta Bencét, s előbb az egyik bevásárlóközpontba, majd a Desedára, végül a toponári Muskátli presszóba ment vele. Ott várta őket a két másik vádlott, akik közül az elsőrendű üdítőt és csipszet is vett a fiúnak, akinek azt mondták, elviszik egy buliba, s miközben Sántos felé autóztak, borral itatták a gyereket. A gyilkosság sántosi helyszínét a korábban a faluban élő B. József ajánlotta. Most pedig olyan rész következik – idézte a gyilkosságról korábban sajtótájékoztatót tartó Piros Attila megyei rendőr-főkapitányt a főügyész –, amelyre nincs az a jel a tévéképernyőn, ami ezt elviselné.

B. József ugyanis, miután kiszálltak az autóból, leütötte a tizenegy éves fiút, miközben K. József elkezdte megásni a gyerek sírját, P. Erika egy idő múlva zseblámpával világított, hogy lássanak a sötétben. A leütött kisfiút B. József a sírhoz húzta, ahol össze-vissza ütötte és rugdosta, s az ásóval is bántalmazta, majd a még élő gyereket egy 17 centis késsel megvagdosta és -szurkálta. A fiú még mindig életben volt, amikor a gödörbe húzták, s az orvosszakértői vélemények szerint, bár súlyos nyaki, koponya- és légcsősérülései voltak, ha két órán belül segítséget kapott volna, meg lehetett volna menteni az életét. Gyilkosai azonban eltemették, így hamarosan megfulladt...

Ekkor zavarta meg őket két vadász – folytatta Horváth Szilárd –, akiknek a trió azt hazudta, szexuális kapcsolat miatt mentek az erdőbe. Miután a vadászok elhajtottak, K. József Szentbalázsig követte őket. B. József viszont úgy döntött, új helyet kell keresni, ahol eltemethetik Szita Bencét, így előbb a hajléktalanszállóra mentek, ahol átöltözött, majd Fészerlakra, ahol végül elásták a holttestet. A helyszínt végül P. Erika mutatta meg a rendőröknek...

Az asszony azonban október 31-én még arról tett bejelentést a rendőrségen, hogy a gyerek eltűnt a Tesco melletti játszótérről. A kezdeti közigazgatási eljárás során a három vádlottat előbb tanúként szerepelt, s csak a holttest előkerülése után váltak gyanúsítottá. Mindegyiküket több mint tízszer hallgatta ki a rendőrség, eleinte mindent tagadtak, ám az egymásra és önmagukra tett vallomások ellentmondásai alatt lassan megtörtek. Kivéve B. Józsefet: az elsőrendű vádlott állítja, semmit sem tud a gyilkosságról, s sohasem járt a helyszíneken.

– A nyomozás mindvégig fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott, s konstruktívan együtt tudtunk működni a rendőrséggel – jelentette ki a megyei főügyész. – A puzzle-ként összerakott bizonyítékok alátámasztják a vádat, s így a három vádlottat négyszeresen minősített emberöléssel vádoltuk meg. A magyar kriminalisztikában rendkívül ritka, hogy négy minősítés is megvalósuljon: az első- és a másodrendű vádlottat 14. életévét be nem töltött személy elleni, nyereségvágyból, előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés társtetteseiként, P. Erikát pedig felbujtóként állítjuk bíróság elé. Az elmeorvosi szakvélemények ugyanis megállapították, mindhárman beszámíthatóak, azaz tisztában voltak vele, mit követtek el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!