Kék hírek, bulvár

2013.04.30. 18:54

Fenekét mutogatta a szurkoló - pénzbüntetés a Hali-drukkereknek

Pénzbüntetést kapott a Kaposvári Járásbíróságtól az a hat szombathelyi Haladás-szurkoló, akiket a szombat délutáni Kaposvári Rákóczi–Haladás NB I-es labdarúgó-mérkőzés után vett őrizetbe a rendőrség rendzavarás miatt. A drukkereknek 30–55 ezer forint között kell fizetniük.

Vas András

– Maguk kik? – kérdezte a Kaposvári Törvényszék előcsarnokában várakozó, Haladás-melegítős férfitől az egyik rendész.
– Szurkolók, hallgatóság – jött a válasz.
– Sajnos nem mehetnek be!
– Akkor tanúk vagyunk.

Meghallgatásukra azonban végül nem került sor, hiába jöttek el vagy tízen Szombathelyről, hogy kiálljanak a szombaton este, a Rákóczi–Haladás NB I-es labdarúgó-mérkőzés után letartóztatott hat vendégszurkoló mellett, végül csak a tárgyaló előtt lehettek szolidárisak társaikkal. Akiket rendzavarás miatt vettek 72 órás őrizetbe a rendőrök, hogy aztán kedden reggel bíróság elé állítsák őket.

– Még sohasem volt ilyen, hogy a gyerekek három napig nem látták az apjukat – panaszkodott az egyik rabszíjon vezetett drukker felesége.
– Én azt mondtam otthon, hogy az apjuk a fiúkkal Kaposváron bulizik – jegyezte meg erre társa.

Abban viszont minden szombathelyi várakozó egyetértett, hogy szerintük indokolatlan és eltúlzott volt a rendőrök fellépése a mérkőzés alatt és után. Czeglédy Csaba, a hat szurkoló ügyvédje állította, az igazi kemény mag el sem jött Kaposvárra, csak családos emberek, nők és gyerekek bíztatták a vasi csapatot.
– Egyértelmű, hogy nem követtek el semmit a drukkerek – magyarázta a védő –, a meccs után a busz és az autóik felé mentek, s a rendőrsorfal indokolatlanul szorította őket kifelé a stadionból.

– Túlkapás volt! – szólt közbe egy Hali-mezes drukker. – Oké, az egyik srác meccs közben letolta a gatyáját és megmutatta a seggét, néhányan pedig felmásztak a kerítésre, de ezért nem kell azonnal rendőrattakkal válaszolni.

Utóbbiról persze szó sem volt, még az előállítottak is elismerték később, hogy senki sem bántotta őket. A rendőrség szerint a mérkőzés végén a parkoló felé kísért szurkolók közül többen nem akartak a megjelölt irányba menni, emiatt szóváltás alakult ki a drukkerek és a hatóság között. A szombathelyiek közül néhányan nehezményezték az intézkedést, szitkozódtak, kiabáltak, s többszöri felszólításra sem haladtak tovább, sőt, át akarták törni a rendőrsorfalat, így őket előállították.

– Nem hallottam semmiféle felszólítást – állította az elsőként meghallgatott vendégdrukker. A 36 éves szobafestő elismerte ugyan, hogy az egyik szombathelyi gól után örömében felmászott a kerítésre, ám összességében közülük senki nem csinált olyasmit, ami indokolta volna a rendőri fellépést. – Már a meccs közben is végig provokáltak bennünket – tette hozzá, s utóbb kiderült, ezt arra értette, hogy a hatóság már a találkozó alatt kiemelt egy drukkert a vendégtáborból. – Csak arról szólt ez az egész, hogy a rendőrök gyakorlatozni akartak egy jót...

Állításait mindkét fél különféle felvételekkel akarta igazolni, emellett a szurkolók védője azt sem látta bizonyítottnak, hogy rendőri felszólítás előzte meg az intézkedéseket. A bíró viszont erre nem is tért ki, ugyanis kijelentette: már a mérkőzés alatt többször is elhangzottak a megfelelő felszólítások a rendezők részéről, így mindenkinek tudnia kellett, mit tehet meg.A bíróság ennek megfelelően megállapította, hogy a szurkolók a rendzavarással szabálysértést követtek el – kettejüknél garázdaságot is felfedezett –, s pénzbüntetésre ítélte a drukkereket, akik közül kettőnek 30 ezer, háromnak 40 ezer, egyiküknek pedig 55 ezer forintot kell kifizetnie büntetésképpen – az egyik 30, illetve 40 ezres tétel kivételével valamennyi büntetés jogerős. Vagyis a szombathelyiek sokkal jobban jártak, mint 2010 októberében a hat Bp. Honvéd-szurkoló, akik közül öten rendzavarásért két hét elzárást kaptak, míg hatodik társukat, aki egy mentősre támadt hat havi börtönre ítélte a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!