Kék hírek, bulvár

2013.06.05. 07:54

Folytatódik a per: újra bíróság előtt Szita Bence gyilkosai

Online tudósítás A fenyegetettségre, a kényszerítésre és a tagadásra épültek a három vádlott védőinek beszédei.

Sonline

10.18
P. Erika
lép az emelvényhez, érthetetlenül beszél, a bíró kéri, ha lehet, kicsit hangosabban mondja. Egyelőre ő is ismétli magát, a börtönpszichológusról és Kertészhez fűződő viszonyáról mesél, majd hirtelen kijelenti, nem érzi magát felbujtónak, hiszen csak segíteni akart egy emberen, aki újra akarta kezdeni az életét – ez volt Bogdán. A mérgezéses történet sem fedi a valóságot. Korábban azért nem beszélt ezekről, mert összefolyt benne minden. Nem volt rossz a kapcsolata Bencével, sohasem beszélt arról senkinek, hogy meg akarja ölni a gyereket. Nem igaz az átoklevételes sztori sem. S arra kéri a bíróságot, mentsék fel a felbujtás alól.
Ezzel véget ért mára a tárgyalás, az ítélethirdetésre csütörtökön délután 2 órakor kerül sor.

10.11
– Elég régóta vannak ebben a szakmában – mondja a bíróságnak, majd elnézést kér valami zavaros történet miatt, melyben szerepel a bíró, a kaposvári sétálóutca és egy mákos guba. Nemcsak a sajtósok, a bíró sem érti, miről van szó.

10.10
Nagyjából azt ismétli el, mint az első tárgyalási napon, csak éppen kevesebb könny és takony kíséretében. Végül hozzáteszi, vegyesházasok a feleségével, s neki mindig háromszor annyit kellett bizonyítania, mint egy magyarnak. Kéri, hogy az objektív bizonyítékokat vegyék figyelembe. Ami neki nem lenne túl jó, ügyvédje védőbeszéde éppen ezek elvetésére irányult...

10.05
Kertész következik, kéri, hadd mondhassa el a vádlotti emelvényen beszédét.
– Azért vetem a keresztet, mert hiszek Istenben – fordul Berlik Zoltán felé –, szerintem ez egy pozitív dolog.
Aztán rátér az előéletére, miért volt könnyű testi sértés miatt büntetve – a szomszéd megverte a lányát, s megvédte –, majd sajnálkozik, hogy meghalt az a tanú, aki neki és P. Erikának barátja volt. Ezután a távoltartásról kezd beszélni a családjával kapcsolatban, de a bíró rászól, el ne mesélje a másik büntetőügyét.

10.00
Tagadja, hogy ott lett volna a gyilkosságnál, mert 120 kilós emberként miért kellett volna neki a két másik vádlott segítsége.
Ez az a pont, amikor Bence anyja elsírja magát, eddig jobbára csak háborgott.
Bogdán azzal zárja sorait, reméli, az igazság fog győzni...

09.57
Bogdán bemelegszik, s nagy lendülettel dobálja a sarat Kertészre. Persze, ő ártatlan, csak szexelni akart – elment volna még Sopronba is, ha kell –, de P. Erika menstruált, s erről meg is kérdezi a nőt, aki bólogat.
– Jelen ügy felületesen van elbírálva, a médiáknak és a nyilvánosoknak akarnak megfelelni – mondja némiképp hibásan Bogdán.

09.52
Emlékeztet rá, hogy elfogultságot jelentett be az ügyész ellen is, ugyanis már volt „közös ügyük”. Majd lekerül az egyik kezéről a bilincs, ugyanis felolvas egy papírról. Kissé érthetetlen, de azt kéri, napolják el a tárgyalást. S szeretné, ha elvinnék a pert egy másik megyébe.

09.49
Bogdán az utolsó szó jogán azt kifogásolja, hogy nem engedték, hogy rendesen megvédje magát. Majd értetlenkedik, miért tartják agresszívnek, miért kellett volna félni tőle?
A pénzt arra kapta, hogy a Kertész feleségének vagdalja össze az arcát. Fenntartja, hogy „szexelés jogcímén” mentek ki Sántosra. Különben honnan tudta volna, hogy P. Erika menstruál?
Vagyis végigmegyünk még egyszer mindenen, amit a bíróság előtt eddig elmondott. Védekezésképp még felhozza, hogy profi börtönlakóként, ha ő az elkövető, eltüntette volna a ruháit, a cipőjét, stb.

09.45
Érdemes figyelni az ügyvéd fogalmazását, még egyszer sem mondta, hogy „szerintem”, hanem mindig úgy fogalmaz, hogy a harmadrendű vádlott vallomása szerint. Végül bizonyítottság hiányában felmentést kér.

09.43
– A másodrendű vádlott a körülmények áldozataként ásogatott, s közben azon gondolkodott, hogyan mentse meg a fiút – folytatja Kertész alázását, aki szerinte az idő múlásával egyre színesebben adja elő a történteket. – Képzelem, hová jutnánk, ha még egy év múlva is itt ülnénk...
Mintha ő lenne az ügyész, szép lassan lebontja a Tóth Balázs által felépített védőbástyát. Igazából saját védencéről nem beszél, a gyakorlatban viszont éppen relativizálja a történteket, hogy csökkentse felelősségét. Rendre visszatér P. Erika vallomásához, hogy sajnálja, hogy nem lépett közbe a gyilkosságnál.
Szintén csak apró megjegyzés: a nő, miután a börtönben sokat beszélgetett a pszichológussal, visszavonta korábbi vallomásait, s tagadja, hogy felbérelte volna Bogdánt.

09.38
A bíróság kötve van a vádirathoz, s ebben a harmadrendű azt állítja, hogy nem a gyilkosságra adott pénzt Bogdánnak. S ebben vallomása megegyezik az elsőrendű vádlottéval, ez ellen pedig nincs bizonyíték, így a felbujtás nem bizonyított. Innentől viszont már csak bűnsegéd lehet P. Erika, ám ez is kérdéses. Védence érdekében rádob néhány lapát sarat Kertészre, s felidézi, miket állított, miért ment el Sántosra, s akkor még szóba sem került a fenyegetettség.

09.33
Kijelenti, csak az objektív bizonyítékok számítanak, még ha néhányan a vádlottak közül néhányan anderseni nívót ütnek meg. S könnyeznek, hányják a keresztet, mindenki segíteni akart Bencének, csak éppen mindenki rettegett valakitől. Védence is utólag jött rá, hol lehetett volna közbelépni. Ez az a tipikus eset, amikor mindenki mondja a magáét, sőt, valahogy a médiába is valahogy kikerültek releváns információk. Viszont mindezeket a törvényszéknek félre kell tenni, s kizárólag a nyomozati anyagra támaszkodni. Berlik Zoltán szerint a vádirat is elment kissé a szenzáció felé. Védencével kapcsolatban pedig nem az a kérdés, mi történt a sántosi erdőben, hanem, hogy mi történt a Tescónál.

09.29
Összefoglalva beszédét, felmentést kér védencére. Ezután P. Erika védője, Berlik Zoltán következik, aki Szita Bence családjához fordul, s részvétet nyilvánít. Majd közli, hogy rövid lesz, hiszen tulajdonképpen mindent elmondtak már előtte, s úgy véli, a másodrendűt szinte már szentté avatták...

09.23
A védő szerint az is azt bizonyítja, hogy Kertész nem tudott róla, meg akarják ölni a gyereket, hogy vissza akart menni az erdőbe megkeresni, csak nem találta meg. Csak éppen a rendőrség ezen átsiklott, rója fel a nyomozóhatóságnak. A bíróságnak pedig, hogy nem hallgatta meg Kertész pszichiáter kezelőorvosát.

09.20
– Senki se kerüljön olyan helyzetbe, mint védencem! – tér vissza a fenyegetettséghez az ügyvéd, hiszen szerinte Kertésznek azért is rettegnie kellett, hogy a családjával baj történhet, s ez elképesztő lehet.
Ehhez azért érdemes hozzátenni, hogy a férfit ekkor már eltiltották a családjától, s nemrég az ügyészség vádat emelt ellene kiskorú veszélyeztetése miatt, vagyis nem az a példás, családszerető apa, mint amilyen képet festeni akarnak róla.

09.13
Kertésznek szerinte azért is lehet hinni, mert már a nyomozás során a rendőrök is elismerték, meggyőzően adta elő a történteket, többször is félbe kellett szakítani a kihallgatásait, mert elsírta magát, s látszott rajta, megviselték a történtek.

09.11
Áttérünk a fenyegetettségre. Tóth Balázs példákat sorol, melyek szerint úgy véli, egyértelmű, hogy Bogdán életveszélyes fenyegetettséget jelentett Kertész számára, s ezért nem tudott kihátrálni az eseményekből, s keveredett mind jobban bele a gyilkosságba.

09.09
Előkerül az erdei buli témája is, mellyel állítólag Bogdán kicsalta Bencét és védője szerint Kertészt is az erdőbe. Vajon milyen bulira számíthatott október végén egy hétfői napon?

09.07
Míg védője beszél, Kertész csendesen sírdogál, néha bólogat. Vélhetően hasonló pillanatokra lehet majd számítani tőle az utolsó szó jogán is.

09.03
Egyre jobban látszik, a védőnek kevés az esélye érdemben szólni védence mellett, bár küzd derekasan, ám kicsit úgy tűnik, belül, talán tudat alatt maga is érzi, teljesen felesleges minden, ugyanis ez az a harc, amiben nemhogy nyerni nem lehet, de részsikert elérni sem. Próbálkozik derekasan, végigmegy a vallomásokon, s azt boncolgatja, miért is volt szükség Kertészre a gyilkossághoz. Szerinte csak azért vitték, hogy legyen, aki ásson, minél hamarabb eltemethessék Bencét. Szerinte Kertészt kényszerítették, s ennek bizonyítéka, hogy nem is bántotta a gyereket.
Ennek némiképp ellentmond, hogy maga a másodrendű ismerte el a tárgyalás során, hogy ásóval megütötte a kisfiú fejét...

08.57
Miközben a védő beszél, Szita Bence anyja többször is felszisszen, jelezve, nem ért egyet az elhangzottakkal. A nevelőapa, Gyöngyi Sándor csendben, egyedül ül az utolsó előtti sorban, néhány székkel tőle P. Erika anyja szintén magányosan és csendesen kíséri figyelemmel az eseményeket.

08.53
Egyelőre továbbra is részletkérdéseknél tartunk, az ügy szempontjából abszolút nem releváns kérdéseket vitat a védő, például, hogy hajléktalannak tekinthető-e Kertész. Utóbb kiderül, arra próbál utalni, hogy védence nem szakadt ki a jog keretei közöl. Érthetetlennek tartja, miért segített volna minden ellenszolgáltatás nélkül a másodrendű vádlott egy gyilkosságban, kockáztatva, hogy soha többé nem látja a családját, melyért látványosan küzdött.

08.49
Áttér Kertész vallomására, kiemeli a fenyegetettséget, melyről ügyfele beszélt Bogdánnal kapcsolatban. Illetve, hogy Kertész az eljárás során nagyjából kitartott eredeti vallomása mellett, ellentétben Bogdánnal és P. Erikával. Áttér rá, hogyan ismerkedett meg utóbbival Kertész, akit ugyan azzal vádolnak, hogy ő szerezte a mérget – szalicilsavat – Bence megöléséhez, ám egyfelől ezt védence mindvégig tagadta, másrészt az anyag mennyisége teljesen alkalmatlan volt mérgezésre, így érthetetlen a vád.

08.43
Védencére rátérve arra kéri a törvényszéket, próbáljon objektív maradni, kizárni a sajtóban megjelent extrémitásokat. Bogdán védőjéhez hasonlóan védence vallomásának figyelembe vételét kéri az ügyészség által citált objektív bizonyítékokkal szemben. Láthatóan nehéz helyzetben van, az elmúlt több mint öt percben még nem mondott semmit Kertész védelmében. Megemlíti, úgy érzi magát, mint gyerekként, amikor gyilkosost játszottak, s a játék elején úgy kellett kitalálni, ki az elkövető, hogy még nem volt semmi kézzelfogható bizonyíték. A sántosi erdőben ugyanis csak a három vádlott volt ott, s egyikük sem vállalja a gyilkosságot.

08.38
Tóth Balázs, Kertész védője azzal kezdi, bizonyos dolgokban egyetért az ügyészséggel, például a nyomozóhatóság gyors munkáját dicséri. Igaz, utóbbi némi hátrányt jelentett a védőknek. Illetve érez egyfajta nyomást a közvélemény részéről, hogy a vádlottakat el kell ítélni, példát kell statuálni velük. Ítélet egy lesz, de nem biztos, hogy az objektív igazságot jeleníti majd meg.

08.35
A másod- és harmadrendű vádlottak védőinek beszéde, illetve Bogdán József, Kertész József és P. Erika utolsó szó jogán megszólalásai maradtak a per negyedik napjára. A sajtó érdeklődése nem csökken, a vádlottakat ismét kamerák és villogó vakuk kereszttüzében kísérik a Kaposvári Törvényszék ezúttal tárgyalóként funkcionáló dísztermébe. Mindhárman ugyanazt a ruhát viselik, mint kedden, a leginkább megtörtnek P. Erika néz ki lenőtt-ősz hajával, s az arcát is valamiféle betegség támadta meg, ugyanis tiszta kiütés. Az elsőrendű vádlott védőjét, Pitz Pétert Horváth János helyettesíti.A vád szerint a tizenegy esztendős fiút tavaly októberben gyilkoltatta meg a többszörösen büntetett Bogdán Józseffel és Kertész Józseffel korábbi nevelőanyja, P. Erika. A három vádlottat négyszeresen minősített emberöléssel vádolták meg: az első- és a másodrendű vádlottat 14. életévét be nem töltött személy elleni, nyereségvágyból, előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés társtetteseiként, P. Erikát pedig felbujtóként állították bíróság elé. A trió tagjai közül Bogdán József tagadta a gyilkosságot, Kertész József és P. Erika pedig részben ismerte el felelősségét.


Tudósításaink az első három tárgyalásról
------------------------------------------------

Az ásó élével ütötte Szita Bence nyakát a gyilkosa, 18+ (a tárgyalás első napja)

Gyerekgyilkosság: „Persze, kicsim, hazajön Bence!” (a második tárgyalási nap)

Örökös fegyházat kért az ügyész Szita Bence gyilkosaira (a harmadik tárgyalási nap)

A fenyegetettségre, a kényszerítésre és a tagadásra épültek a három vádlott védőinek beszédei. Sonline -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!