Kék hírek, bulvár

2013.08.22. 08:09

Megéri túllépni? Három napon át bárhol mérhetnek a rendőrök

Csütörtök és szombat között a gyorshajtók megfékezésére általános közúti ellenőrzést indítanak. Somogyban is kiemelt figyelemre számíthatnak a sofőrök, valamennyi járásban mérhetnek a rendőrök.

Harsányi Miklós

A rendőrség augusztus 22 és 24 között ellenőrzi a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó előírások megtartását a TISPOL (European Traffic Police Network) elnevezésű fokozott ellenőrzés keretében – hozta nyilvánosságra szerdán a rendőrség.

Somogyban az idén július végéig háromszáztizenegy személyi sérüléses közlekedési baleset történt, szemben a múlt év hasonló időszakában mért 280-al. Ebben az évben a kilenc halálos tragédián kívül 104 baleset súlyos, míg 198 könnyű sérüléssel járó karambol, ütközés is bekövetkezett – derült ki a Magyar Autóklub összesítéséből. Koncz István, a szervezet dél-dunántúli elnöke elmondta: sok gépkocsivezető nem méri fel, hogy a túlzott sebesség, milyen veszélyeket jelent. Városokban, községekben a megengedett óránkénti 50 kilométer helyett gyakran 70-80-al hajtanak a járművezetők, a lakott területen kívül nem ritkán 110-120-as tempóval száguldoznak ott, ahol legfeljebb 90-el lehet közlekedni. A motorosok egy része ennél is gyorsabban vezet.
– A balesetek közel 60 százalékát a gyorshajtás okozza – hangsúlyozta. – A valóságban ennél is magasabb lehet az arány, hiszen a gyorshajtás áll gyakran a pályaelhagyásos karambolok hátterében is.Sinkovics Ferenc nyugalmazott alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának korábbi vezetője szerint a szabályok maradéktalan betartása, a figyelmes, körültekintő vezetés, a forgalmi körülményekhez alkalmazkodás fontos elvárás valamennyi járművezető részéről. Ebbe beletartozik az is, hogy az adott sebességhatárokat senki ne lépje túl.
– Különösen lényeges, hogy a forgalom védtelen résztvevőivel – például a gyalogosok, kerékpárosok – szemben előzékenyek, udvariasak legyenek a sofőrök – emelte ki. – Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a járművezetők az előírt sebességhatárokat betartva közlekednek. Hamarosan különösen indokolt a fokozott figyelem: rövidesen megkezdődik a tanítás, az átállás újabb veszélyforrást jelenthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!