Kék hírek, bulvár

2013.10.21. 08:00

Hűtlen kezelés? Számlázott a körjegyző, de károsult nincs

Tizenhétmillió forintos vagyoni hátrányt okozott az egyik önkormányzatnak a korábbi bedegkéri-miklósi-zicsi körjegyző 2001 és 2010 között az ügyészség szerint, ugyanakkor a három település mindegyikén azt állítják, hogy falujukat nem érte kár. Márpedig tizenhétmillió forint mindhárom Koppány-völgyi kisközség számára komoly összeg...

Fónai Imre

A Siófoki Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a tabi Bajkó László ellen, aki 2010. december 16. napjáig beltagként vezető tisztségviselője volt egy tabi betéti társaságnak. A bt. – áll az ügyészség közleményében – írásbeli megállapodást kötött egy községi önkormányzattal, amelyben vállalta pályázatok kidolgozását, az önkormányzat gazdálkodásának folyamatos könyvelését, szabályzatok karbantartását.

Bajkó László előbb Bedegkér és Miklósi, majd Zics körjegyzői teendőit is ellátta. „A körjegyzőséghez tartozó községek ügyrendjei alapján vádlottnak, mint körjegyzőnek hivatali feladatkörébe tartozott az önkormányzatokat érintő pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése, a pályázat kidolgozása – így az ügyészség. – A vádlott körjegyzőként önmaga részére a minimálbért kérte és kapta kézhez, ugyanakkor az általa vezetett bt. havonta számlát állított ki a sértett önkormányzat felé pénzügyi tanácsadás és pályázatírás jogcímén.” Az ügyészség szerint Bajkó összesen közel 17 millió forint vagyoni hátrányt okozott a sértett önkormányzatnak, amiért a vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztés és pénzmellékbüntetés kiszabására tett indítványt.

Bajkó László bt.-jével önkormányzatunknak is volt szerződése pályázatírásra és tanácsadásra, de anyagi kár nem érte a falut – közölte érdeklődésünkre Steinbacher Jenő bedegkéri polgármester. Nem Miklósi az ügy károsultja – ezt már Kristóf Györgyi miklósi polgármester állította, hozzátéve: tudomása szerint névtelen feljelentés nyomán indult a vizsgálat, ügyiratokat is lefoglaltak a hivatalukban, másról azonban nem tájékoztatták. Zicsben a polgármester távollétében az egyik önkormányzati képviselővel beszéltünk, aki azt mondta: – Zicsben csak 2010-től körjegyzősködött Bajkó László, ezért sem lehetünk mi a 2001-ig visszanyúló ügy károsultjai. Mi mindenesetre időben „leállítottuk” a körjegyzőt. Valóban a fizetése kisebbik részét vette fel „hivatalosan”, a többiről tanácsadás és pályázatírás címén számlát adott. De már csak azért sem érhette kár a falvakat, mert a körjegyző összességében nem vett fel több pénzt annál, mint ami amúgy is járt volna neki akkor, ha egy részéről nem számlát állít ki, hanem egyben veszi fel.



Bajkó László – aki jelenleg a hat település alkotta kapolyi közös hivatal aljegyzője – megkeresésünkre elmondta: nem érti a vádat, azt az ellentmondást pedig a nyilván folytatódó vizsgálatnak kell tisztázni, hogy az ügyészség szerint megkárosította az egyik falut, ám erről egyik érintett önkormányzat sem tud...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!