Kék hírek, bulvár

2014.02.19. 20:39

Huszonegy gránátot vittek el a tűzszerészek a ház udvarából

Huszonegy darab robbanószerkezetet szállítottak el HM tűzszerészei a kaposvári Pécsi utcából. Az aknavető gránátok egy építkezési területen kerültek elő.

K. G.

A kutya is jöhet? Ezt kérdezte első meglepetése után a férfi, amikor a rendőrségi kommandós közölte vele, hogy a gránátok miatt kitelepítik, azonnal el kell hagynia a házát. A kutyának maradnia kellett.

– Ez borzasztó, itt állok órák óta! – méltatlankodott a rendőrségi kordon előtt Baros András. – Nem tudok hazamenni, a feleségem meg jönne át a Pécsi utca végéről, de őt sem engedik. Éjszakás, munkába indult, mi lesz velünk, ha elveszti emiatt az állását?
– Minket a buszról szállítottak le, nem mehettünk tovább – tette hozzá Csimcsik János. – Éppen egy költözködés közepén vagyunk, a Pécsi utcából a Sávházba, most szanaszét a holmink...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendőrség lezárta a területet
[/caption]
– Ott a magas fakerítéses ház udvarán találták a gránátokat – mutatta egy szomszéd. – Felújítják az épületet, éppen a térburkolatot helyezték volna le, azért ástak. A munkások először nem is tudták, mit találtak. Amikor kiderült, hogy robbanószerkezetek, a közelben lakókat kitelepítették a rendőrök. Felajánlották nekik, hogy a Pécsi utcai iskolában helyezik el őket, de ezt nem fogadta el senki, mentek jobbra-balra, rokonokhoz.
– A Pécsi és a Nádasdi utca sarkán alapásás közben bukkantak az aknagránátokra – mondta Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. – Öt épületet kellett elhagyniuk a lakóknak, 15 embernek kellett távoznia.A tűzszerészek este fél nyolckor hozták ki a lövedékeket. – Huszonegy darab 82 milliméteres aknavető gránátot találtunk – közölte a sajtóval Rózsa Nándor, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred főtörzsőrmestere. – Második világháborús, nem kilőtt lövedékek, de élesek, rendkívül veszélyesek. Ha felrobbannak, a szétrepülő repeszeik 100 méteres sugarú körön belül halált okozhattak volna.
Az aknavető gránátokat a tűzszerészek a budapesti, központi gyűjtőhelyükre szállították, ott döntenek majd a megsemmisítésükről.

Ezek is érdekelhetik