Kék hírek, bulvár

2014.02.25. 14:03

Súlyos bírság a NAV-tól: sajtónyilatkozat buktatta le a céget

Sajtónyilatkozatot használtak fel egy becslési eljáráskor a somogyi adóigazgatóság munkatársai. Az érintett társaság adózás előtti eredménye 57 millió forinttal nőtt.

Harsányi Miklós

A kimondott szónak súlya van: akár ezt is leszűrhették tanulságul annak a vállalkozásnak a vezetői, akik ellen megindult az eljárás.
– A társaság egyéb tevékenységei mellett idegenforgalommal is foglalkozott, nagy látogatottságú, turisztikai nevezetességet üzemeltetett, melynek során belépőjegyeket értékesített – tájékoztatott kedden Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal somogyi igazgatóságának szóvivője. – Egy korábbi vizsgálat a pénztárban talált jelentős összegű készpénz alapján megállapította, hogy rengeteg jegyet adtak el, de egy esetben sem állítottak ki erről bizonylatot.
Az ellenőrök birtokában volt egy napilapban megjelent újságcikk, melyben a társaság képviselője azt nyilatkozta, hogy kiemelkedő látogatottságot értek el. S ezt adatokkal is megerősítette.Azt nem tudni, hogy pontosan holt történt az eset. A szóvivő közölte: a teljeskörű ellenőrzéskor azt vizsgálták a revizorok, hogy a kft. a belépőjegyek árusításából milyen bevételeket szerepeltetett nyilvántartásaiban. S összehasonlították a látogatottságot a napi, s a havi bevétellel valamint a sajtónyilatkozat alapján számított árbevételt, látogatottságot. A dokumentumok alapján kiderült: az adózó iratai nem alkalmasak az ellenőrzésre. Emiatt becsléssel állapították meg az éves jegyeladást. Ennek eredményeként az adózás előtti eredmény 57 millió forinttal nőtt, s ez további másfél millió társasági adó- és 14 millió forint áfa-kötelezettséget okozott.
– A hivatal késedelmi pótlékot és 11 millió forint adóbírságot is kiszabott – számolt be Fülöp Eszter.

Ezek is érdekelhetik