Kék hírek, bulvár

2014.04.14. 12:42

Rendőr sehol, mégis megbüntetik? Kilógott a zsák a bicikliről

Egy jákói kerékpáros azt állítja: évek hosszú sora alatt a falujában rendszeresen megbírságolják a rendőrök úgy, hogy nem is találkozik velük. A rendőrség szerint igenis találkoztak, mert a biciklis a helyszínen elismerte a felelősségét. Az viszont kiderült: a szabálysértés miatt a helyszínen jegyzőkönyvet nem kell aláíratatni vele – így a két fél állítása áll egymással szemben.

K.G.

– Évente kétszer-háromszor megbüntetnek így, minden tavasszal és ősszel újra kezdődik, amikor biciklivel közlekedem a faluban. Engem még nem állítottak meg a rendőrök, csak a kiszabott bírságokról szóló hivatalos leveleket kapom tőlük– panaszolja a jákói Jóni Zsolt –Legutóbb azért, mert március 15-én úgy kerékpároztam a Szabadság utcában, hogy csak egy kézzel fogtam a kormányt. Nem vitatom, előfordulhat, hogy néha szabálytalankodom, sőt arra még emlékszem is, hogy akkor azért markoltam egy kézzel a kormányt, mert a másik kezemmel zöld takarmányt vittem az állataimnak. Csakhogy aznap egyetlen rendőrrel sem találkoztam, mégis megbüntetett valaki a hivatalos iratok tanúsága szerint. De engem senki meg nem állított, nem figyelmeztetett, nem igazoltatott! És ez így megy már évek óta.Gyakran már is tudom miért büntettek meg, csak utólag kapom a csekkeket. Legutóbb ötezer forintról, előtte tízezerről, de volt már tizennyolcezer forintos is. Eddig mindig rendesen befizettem, de most elfogyott a türelmem. Csak a jogaimat akarom megvédeni. Én semmilyen helyszínen semmilyen jegyzőkönyvet, vagy a büntetésekről szóló semmilyen feljegyzést nem írtam alá, mert nem is láttam rendőrt. Sokat gondolkodtam azon, honnan szedik az adataimat. Két éve volt egy rendőrségi ügyem, amiben sértett voltam, tessék meg is tudom mutatni az erről szóló papírokat. Akkor a saját házamban vert meg valaki, de ez az ügy két év alatt sem zárult le, most is levelezem miatta a Legfőbb Ügyészséggel.

A közlekedési bírságok ennek az ügynek az elindulása után szaporodtak meg. Tegnap bementem a kaposvári rendőrségre, ott az ügyeletes nekem adott igazat, de amikor átmentem a főkapitányságra is, ott nagyon leszidott egy másik rendőr. Azt mondta, hogy képzelem azt, hogy utazunk rá, meg azt, hogy nekem nem is kell aláírnom jegyzőkönyvet. Közben, amikor a rendőrségi számítógépes rendszeren megnézte az előzményeket, ott az is szerepelt, hogy március 28-án engem igazoltattak.

Ezen megint csak nagyon megdöbbentem, mert aznap sem találkoztam egyetlen rendőrrel sem. Én ezt nem fogom annyiban hagyni! Azt szeretném, ha feltárnák annak a személyét, aki ezt csinálja velem. Nem tudom, ki lehet, a nagybajomi, a kadarkúti rendőrök is járnak a faluban. Ügyvédhez mentem, írok az ügyészségnek is. Ha nem jogszerűen büntettek meg, kártérítést kérek. Nekem családom van, egy tízéves kisfiam, inkább az ő felnevelésre szánnám ezt a pénzt. Merthogy attól félek, ha nem nyitom ki a számat, akkor ez így fog menni még tíz évig.   

Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, ahonnan azt válaszat kaptuk, hogy adataik szerint az idei évben egyetlen alkalommal büntették meg a férfit, mégpedig valóban március 15-én. Akkor úgy kerékpározott, hogy a bal kezében egy zsákot fogott. A közlekedési szabályok szerint a kerékpáron oldalra, vagy előre-hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó, személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tárgyat szállítani tilos.

A rendőrség állítása szerint a férfi a felelősségét a helyszínen elismerte. Úgy tudjuk, ha valaki ellen szabálysértési eljárást indítanak a rendőrök közlekedési kihágásáért, a helyszínen nem kötelességük jegyzőkönyvet aláíratatni vele. Az eljárásról később egy iratot küldenek neki, amit a határidőt betartva - nyolc nap - megpanaszolhat. 

         

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!