Kék hírek, bulvár

2014.05.26. 14:48

Két és fél évet kapott rasszista támadásért a neonáci fiatal

Tizenhárom hónappal két és fél év börtönre csökkentette a Kaposvári Törvényszék tanácsa annak a fiatalnak a büntetését, aki a bőrszíne miatt támadott meg egy fiatalkorút tavaly májusban Kaposváron. A grémium az enyhítést a vádlott korával, illetve eddigi büntetlenségével indokolta – igaz, egy rablási ügy kapcsán is a bíróság elé kell állnia –, így 30 hónapra küldte rács mögé közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt. Az ítélet jogerős.

A. V.

A járási bíróság az év elején három év hét havi börtönre ítélte a fiatal férfit, aki tavaly májusban a bőrszíne miatt kötött bele egy fiatalkorúba a kaposvári Noszlopy utca egyik szórakozóhelye előtt. Előbb csak szóban inzultálta – felszólította, takarodjon az országból –, majd lefejelte a fiút. A megtámadott megpróbálta elkerülni a további atrocitásokat, ám a még barátai szerint is bevallottan a náci eszmékkel szimpatizáló támadója utánament, s bakanccsal hátba rúgta, majd amikor áldozata a földre rogyott, bele is rúgott.A vádlott – aki mint a tárgyaláson kiderült, cigánynak vélte a kreol bőrű fiút – természetesen tagadta a vádakat, állította, a kérdéses időpontban nemhogy nem balhézott az egyik kávézó előtt, de még a környéken sem járt. A tanúvallomások azonban a vádat erősítették, mindenki felismerte, még barátnője is elismerte, párja balhézott az ominózus napon a Noszlopy utcában, ráadásul ismerősei szerint sohasem titkolta, hogy szimpatizál a náci eszmékkel, s fajgyűlölő. Az elsőfokú bíróság halmazati büntetésként küldte börtönbe 43 hónapra, a verdiktet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.
Utóbb kiderült: sikerrel. A börtöntől ugyan nem menekült meg, ám a törvényszék tanácsa 13 hónappal csökkentette büntetését, s így két és fél évre került rácsok mögé. Illetve elvileg büntetése kétharmadánál feltételesen szabadlábra kerülhet, azaz húsz hónap múlva szabadulhat. Az ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!