Kék hírek, bulvár

2014.08.07. 16:26

„Az áramszolgáltatótól jöttünk” - idősek a trükkösök hálójában

A trükkös tolvajok legkedveltebb célpontjai az idős, egyedül élő, gyakran megromlott látású vagy hallású, nehezen mozgó nyugdíjasok.

K. G.

Szorgalmasan kilépte a telke határait egy gyanútlan gazda, így mérte meg a pontos hosszát. Azért, mert a tolvajok megkérték rá. Jó okuk volt erre a bűnözőknek, mert amíg a tulajdonos méricskélt és számolt, addig ők szabadon kutathattak értékek után a házban. A trükkös tolvajok legkedveltebb célpontjai az idős, egyedül élő, gyakran megromlott látású vagy hallású, nehezen mozgó nyugdíjasok, akik jóindulatúak, segítőkészek, hiszékenyek. A legkülönbözőbb ürügyekkel igyekeznek a bizalmukba férkőzni.

Nyugdíjfolyósító, gáz- és villanyóra leolvasó, önkormányzati alkalmazott, polgárőr vagy rendőr – ezek a slágerszakmák, amiknek előszerettel adják ki magukat a trükkös tolvajok. Vannak olyan mesék, miszerint az unoka tartozását hozták meg, vagy az unoka bajban van, karambolozott, pénz kellene neki. Máskor a túlfizetett áramdíjból adnák meg a visszajárót, vagy csak egyszerűen egy pohár vizet kérnek, rosszullétre hivatkoznak. Néha eladó ház után érdeklődnek, a házaló kereskedők is gyanút keltőek lehetnek. Máskor egy egyszerű indok is megteszi: volt olyan eset, hogy egy a kertbe rúgott labda után kéretőztek be. Máskor meg egy speciális ok a célravezető: a Dráva mellett még olajkutatóknak is kiadták magukat a trükkös tolvajok, hogy beengedjék őket egy portára.A cél minden esetben az, hogy bejussanak a lakásba. Általában többen dolgoznak együtt, amíg az egyikük lefoglalja a szépkorú házigazdát, a bűntársa végigkutatja a többi helyiséget értékeket keresve. Gyakran arra próbálják rávenni a tulajdonost, hogy ő maga mutassa meg, hol tartja a pénztárcáját, a megtakarított pénzét: ilyenkor kéri el hamis pénzt keresve a bukszát az álrendőr, vagy különböző ürüggyel pénzt ígérnek, hogy megfigyeljék, honnan kapják a visszajárót.

Néhány jótanács a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól: idegent soha ne engedjenek be az idősek, az ajtót, kaput tartsák zárva, akkor is, ha a kertben dolgoznak. A hivatalos személyektől mindig kérjenek igazolványt, ha pedig aggályaik vannak, bátran hívják fel a szolgáltatókat. Pénzt és értékeket ne vegyenek elő idegenek jelenlétében!

Felvilágosítással sikerrel lehet felvenni a küzdelmet a trükkös tolvajok ellen. Czeferner Józsefné nagybajomi polgármester szerint korábban a településükön is sok volt a hasonló bűntény, de a helyiek összefogtak, és felírták a gyanús, idegen autók rendszámát. Ez és a rendőrök fellépése véget vetet a trükkös tolvajok rohamának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!