Kék hírek, bulvár

2014.09.17. 08:09

Szexuális bűncselekmény élethosszig kísérő következményekkel

Szigorítanák a Büntetőtörvénykönyvet a kormánypártok: a törvénytervezet megakadályozná a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elévülését. A jogszabály-módosítási javaslat még az ősszel a parlament elé kerülhet.

Vas András

A szigorítás a diákjai szexuális zaklatásával vádolt Sipos Pál ügye kapcsán került előtérbe: az általa vélelmezetten elkövetett bűncselekmények mára elévültek, így az egykori tanár és televíziós nem büntethető miattuk. Az új törvény természetesen visszamenőlegesen nem vonatkozna rá, ám a jogalkotók célja, hogy akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen vele, ha tettük kiderül, nem bújhatnak ki a felelősség alól. A Btk-t korábban már szigorították ebből a szempontból, a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények jelenleg a sértett 23 éves koráig nem évülnek el. Az elévülési idő amúgy a büntetési tétel felső határa, leghosszabb esetben 15 év.

Egy általunk megkérdezett somogyi jogi szakember szerint már utóbbi módosítás is logikus volt, hiszen a gyermekként szexuális bűncselekmény áldozataivá válók így felnőttként dönthettek róla, nyilvánosságra hozzák-e a velük történteket, s jogi elégtételt kérnek, vállalva az ezzel járó tortúrát. A legtöbb esetben ugyanis a gyermekekkel szembeni molesztálások, fajtalankodások, nemi erőszakok sohasem derülnek ki, az érintettek ugyanis nem mernek róla beszélni, adott esetben a család kényszeríti őket hallgatásra. Az ilyen ügyekben óriási a látencia, egyes statisztikák szerint a gyermekek elleni szexuális bűncselekményeknek csak egy igen kis hányada jut el nyomozási, s még kevesebb bírósági szakba. De még így is havi rendszerességgel tárgyalnak ilyen eseteket a somogyi bíróságokon – büntetési tételtől függ, hogy a járásbíróságokon vagy a törvényszéken, utóbbira a minősített esetek kerülnek.

– A gyerek fél a következményektől, az erőszakoskodótól, vagy hiába mondja el valakinek, akár a szüleinek is, nem hisznek neki – magyarázta Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivő bírája. – Rettenetesen nehéz az ilyen ügyekben a bizonyítás is, hiszen jellemzően nincs tanúja az eseményeknek, s sokszor orvosi nyoma sincs a szexuális bántalmazásnak.
Ráadásul, ha családon belül történik a bűncselekmény – s ez a leggyakoribb –, a szűk família tagjait tanúskodási-vallomástételi mentesség illeti meg az eljárás során, és sokszor élnek is ezzel a lehetőséggel.

– Ők is tartanak az erőszakoskodótól – mondta Vadócz Attila –, vagy éppen tartanak a gazdasági következményektől: ha börtönbe kerül mondjuk az apa vagy nevelőapa, aki egyben a családfenntartó, nem lesz, aki pénzt keressen, nem tudnak fűteni, nem lesz mit enni, nem tudják fizetni a rezsit... A tapasztalat azt mutatja, az érintett gyerekek otthon nem is nagyon mernek beszélni a velük történtekről, általában védőnőnek, családsegítőnek, tanáruknak vagy barátjuknak mesélik el a szörnyűségeket.A bizonyítás azonban még akkor is nehézkes, ha a gyerek beszél, hiszen általában egy állítás áll szemben egy tagadással.
– Óriási a szerepe az elmeorvos vagy pszichológus szakértőnek – folytatta a törvényszék bírája –, illetve a nyomozati bírónak, aki meghallgatja a sértettet, hogy ne a tárgyaláson kelljen beszélnie a történtekről. Viszont ha sikerül bizonyítani a bűncselekményt, igen komoly a büntetés érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!