Kék hírek, bulvár

2014.10.08. 11:53

Kanizsai utcai gyilkosság: kevés bizonyíték miatt úszta meg a vádlott

Felmentették a Kanizsai utcai gyilkosság vádlottját, a büntetőbíró kiemelte, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem a Rákóczi volt csatára lenne a gyilkos.

Vas András

– Lassan egy éve, hogy ebben az ügyben elhangzott az előző vádbeszéd – mondta az ügyész –, s azóta semmi olyan nem történt, mely alapján érdemben változtatni kellene rajta.
A vádhatóság képviselője fenntartotta korábbi állításait, melyek szerint a 48 éves kaposvári férfi, a Rákóczi egykori csatára követte el a Kanizsai utcai gyilkosságot 2012 májusában: egy 72 éves asszonyt szúrt agyon támadója.

A vádlottat tavaly októberben bizonyítottság hiányában felmentette ugyan a törvényszék: noha korábban bizonyosnak tűnt, az utcai kamera felvételén felismerhető a férfi, akinek nemcsak a ruháján és a cipőjén mutatták ki a meggyilkolt asszony vérét, de a genetikai vizsgálatok is bűnösségét erősítették, a bíró szabálytalanságokra hivatkozva ezeket kizárta a bizonyítékok közül, ahogyan a szakértők jelentését is. A Pécsi Ítélőtábla viszont megalapozatlanság miatt új eljárást rendelt el, így júniusban előröl kezdődött a per. Az ügyész szerdán ismét felhívta a figyelmet a szakértői véleményekre, valamint a férfi életszerűtlen, egymásnak ellentmondó, mindig a legújabb bizonyítékokhoz igazított vallomásaira.A védő viszont ezúttal is a nyomozati munka precízségét kritizálta, szerinte ugyanis olyan hibák történtek a rendőrségi szakban, melyek miatt több bizonyítékot nem lehet felhasználni az ügyben. Úgy vélte, indíték sem akadt, megalapozatlannak tartotta a nyereségvágy-minősítést is, s kijelentette, nem az ártatlanságot kell bizonyítani egy eljárás során, hanem a bűnösséget.
– Nincs olyan konkrét bizonyíték, illetve nem áll össze a bizonyítékoknak olyan zárt láncolata, mely igazolná, hogy védencem a gyilkos – jelentette ki az ügyvéd, aki ezek alapján felmentést kért.

A bíróság végül a védővel értett egyet, bizonyíték hiányában a Kaposvári Törvényszék szerdán felmentette a a 48 éves vádlottat. Vadócz Attila büntetőbíró indoklásában kiemelte, szó sincs arról, hogy a gyilkosságot nem a vádlot követte el, csak nem lehet száz százalékosan bizonyítani, s jelen esetben a kilencven, vagy kilencvenkilenc százalék nem elég.
Az ügyész fellebezett az ítélet ellen, annak hatályon kívül helyezését kérve, a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!